Dobrý den,

moc prosím o Váš názor na další možnosti léčby neplodnosti. 7 let se s partnerem snažíme o dítě, je mi 35 let. 4x jsem byla na IVF zavedení embrya. Z toho jsem 3x otěhotněla a vždy do 10TT potratila – poprvé zamlklé těh., podruhé hematom 20 mm, potřetí gestační váček utlačený krevními sraženinami. Pokaždé operativní vyčištění. Nakonec zjištěno subseptum v děloze a odoperováno. Genetika s partnerem ok, partner spermio ok, vaječníky předpisově, blastocysty také. Ovšem imuno – vždy pozitivní protilátky proti annexin V, beta 2 glykoprotein, BI proti spermiím partnera, S-ANA 1:640 . Vždy jsem brala Prednison 5, vždy Aspirin 100 mg. Osobně se obávám, že odstranění subsepta ničemu nepomůže a problém je v krevní srážlivosti a podivné autoimunitě (S-ANA, antinukleární protilátky titr 1:640). Samozřejmě tomu ale nerozumím a zajímá mě Vás názor na případnou medikaci. Narazila jsem nyní na odborné články o opakovaných potratech z důvodu antifosfolipidového syndromu a antinukleárních protilátek. Na doporučení Prednison 10 mg a mini heparinu. Ještě mě napadá otázka na závěr – jak je to s bezpečnostní Prednisonu v době covidu? Velice děkuji

Jitka

Dobrý den, paní Jitko,

při transferu doporučujeme minimalizovat  medikaci. Většinou stačí jen Utrogestan. Pokud jste dvakrát potratila pro haematom a krvácení, tak další snižování srážlivosti krve není vhodné. Ani imunologický faktor při transferu není tolik podstatný, protože embryo si musí umět samo vytvářet imunosupresi. Proto záleží především na „kvalitě embrya“.

Úspěšnost transferu jistě ovlivní i stimulace, zvolené léky stejně jako technika kultivace, technické vybavení laboratoře, …

Pokud máte zájem, nabízím Vám osobní konzultaci v mé ambulanci.

S pozdravem

Sanatorium Helios CZ

prim. MUDr. Pavel Texl

vedoucí lékař a ředitel sanatoria

Scroll to Top