Dobrý den,

asi se s tím setkáváte často (že Vám píší ženy z jiných CAR) a věřím, že plně to pochopí jen ženy, které si prošly tím samým. Mám za sebou první IVF. Když byste nebyli tak daleko, tak dle toho, co jsem se dočetla na webu a v recenzích, jedu hned k Vám, ale není to tak jednoduché. Ale třeba na to dojde. Potřebujeme zkrátka lidský přístup a potřebujeme vědět, jak někdo správně psal, že to není jen „loterie“. V sázce je tolik emocí (a peněz, ale o to nejde), že by bylo fajn věřit, že CAR ví, co dělá a to může dělat jen v případě, kdy každý případ pečlivě posoudí a zváží všechny možnosti. V 2018 (bylo mi 37) jsem spontánně otěhotněla, bez předchozích snažení, napoprvé /partner má již 3 zdravé potomky s jinou partnerkou. V 6 tt ještě před srdeční aktivitou potrat, v tu dobu jsem měla náročné zaměstnaní a za pár měsíců poté „vyhořela“. Byla jsem na tom fyzicky, ale hlavně psychicky, dost špatně, ne kvůli mimi, ale kvůi práci. Nebyla nutná kyretáž. Hned v dalším cyklu jsem otěhotněla znova, s podobným průběhem. Poté mi byl zjištěn Sjorgenovův syndrom, vysoké hladiny protilátek (vliv na srdeční vývoj embrya). Mezitím se vyvíjel můj partnerský vztah aby konečně, v 2020 na podzim partner uvěřil, že náš příběh se může odvíjet jinak než jeho předchozí manželství a kývnul na potomka. Vzhledem k vastektomii jsme v březnu 2021 postoupil mesa/tese, úspěšně, spermiogram dobrý, 15 zamražených dávek pohyblivých spermií. Se mnou se to má nyní tak, že AMH mám 0,14, FSH cca 14, LSH ok, a od února beru Prednison kvůli Sj.syndromu. V březnu stimulace Menopur /4×75 iui denně, 9.den cyklu ultrazvuk. Levý vaječník neviděli, v pravém jeden folikul. V den punkce 1.4. kromě toho pravého byl najednou vidět i ten vlevo, velký folikul, narkoza (mimochodem, vždy mě při ovulací bolí levá strana). Po narkoze mi bylo řečeno, že levý folikul se ztratil, asi prasknul, v pravém bylo vajíčko. To se úspěšně oplodnilo. Bohužel dospělo do stádia dělení 6 buněk a přestalo se vyvíjet. Jak byste postupovali? Mám zkoušet ještě pár ivf s vlastními vajíčky a to stimulovaně nebo nativ? Nebo nemám ztrácet čas a jít do darovaného vajíčka? Když bych nechala převézt spermie do Vašeho CAR, je nutné chodit v průběhu stimulace na odběry krve (říkám to kvůli dojíždění) a vůbec, navrhovali byste stimulaci, má v mém případě opodstatnění? Jak důležité je načasování punkce na dejme tomu „hodiny“, záleží na tom? Píchla jsem si Ovitrelle v úterý 21 hod, a na punkci jsem šla ve čtvrtek v 9 hod ráno.

Děkuji, přeji hodně úspěchů a ať převažují ty radostné zprávy nad smutnými.

S pozdravem, 

Dominika

Dobrý večer, paní Dominiko,

ano, máte pravdu, že nám píše spousta pacientek z jiných center o radu a mnoho z nich se poté stanou našimi pacientkami 🙂

Základem úspěchu je totiž individuální přístup a to zejména ve smyslu důkladných vyšetření obou partnerů a podle výsledků efektivní postup IVF. A to se týká stimulace (pravidelné kontroly i s odběry krve a UTZ a podle výsledků úprava dávek, prodloužení stimulace, apod.), vhodné metody oplození vajíček podle výsledků spermiogramu a funkčních testů, až po dobrou práci laboratoře, správné přípravy a načasování transferu…

Bohužel Vaše hodnoty AMH, FSH spolu s Vaším věkem moc velkou naději na úspěch nedávají. Pokud byste se pokoušela o stimulaci vlastních vajíček, pak určitě doporučuji krátký protokol Diphereline + Menopur, počáteční dávka 225 jednotek, 5., 8., 11. den kontrola s UTZ a odběry krve na FSH, LH a E2. Podle výsledků pak dále. Nativ ani minimální stimulaci nedoporučuji, je to jen ztráta času.

Převoz spermií je určitě možný.

Nabízím Vám nezávaznou a bezplatnou osobní konzultaci v mé ambulanci, kde můžeme probrat Vaše možnosti a šance.

Děkuji za důvěru

Sanatorium Helios CZ

prim. MUDr. Pavel Texl

vedoucí lékař a ředitel sanatoria

 

Dobrý den, pane doktore

děkuji za rychlou reakci. Proč máte každý z lékařů jiný názor na stimulaci? Já pak nevím, čemu věřit, můžete mi říct, na čem se to zakládá? Dvě doktorky říkají, že v mém případě nemá stimulace cenu, protože více folikulů „nevydolujeme“ vzhledem k 
nízkému AMH a primář z Prahy a Vy říkáte stimulovat. Mě se zdají logické oba postupy. Hormony více folikulů neuvolní, na druhou stranu zkoušet v mém věku oplodnit jedno vajíčko je loterie, což se potvrdilo (ale při stimulaci by bylo navíc jen jedno, takže to stejně nemá cenu). Ale říkala jsem si, že jde o to jedno kvalitní, takže šance je. Nízké AMH přeci nutně neznamená špatnou kvalitu.
Mohu zkusit štěstí u Vás, ale já nechci zkusit štěstí, já chci upřímný názor na to, jak na tom jsem a nechci se x-let trápit. Vím, že jste v nevděčné roli, a že tuto odpověď chceme znát všechny, ale jsem založením spíše pragmatik (povoláním účetní) a chci
vědět, co dělám, snad to chápete.

Děkuji za nabídnutou konzultaci, při ní bychom asi vzali odběry krve? Vzhledem k partnerově vasektomii je nutné, aby přijel i on? Mám i 2 roky staré genetické vyšetření.

Ráda si udělám výlet do Brna, mám se tedy objednat přes recepci? 

Jsou pro Vás ty vyšetření krve 5.. 8. a 11. den klíčové? (abych si udělala představu, jak to bude probíhat – autem, vlak, časově kvůli práci,atd.)

Děkuji za Váš čas, a péči, kterou nám věnujete. 

Dominika

Dobrý den, paní Dominiko,

v předchozím mailu jsem Vám napsal, že šance je velmi malá a pokud byste se o vlastní stimulaci chtěla pokusit, pak navrhuji krátký protokol Diphereline + Menopur, 225 jednotek. Nečekal bych ale výsledek lepší než max. do 3 vajíček. Nejde ale jen o to získat vajíčka. U ženy ve 40 letech vzniká statisticky 80% geneticky chybných embryí, to znamená, že pokud se vajíčka získají, oplodní a embrya i vyvíjí, je velká pravděpodobnost, že embrya nesou genetické chyby, které jim neumožní další vývoj. Proto se i většina těhotenství u starších žen přestává vyvíjet nejpozději do doby objevení se srdeční akce u plodu.

Samozřejmě záleží na Vás. Šance s darovanými vajíčky je mnohem vyšší. Ale můžete mít štěstí a podaří se to z vlastních vajíček. A nebo to dopadne stejně jako v předchozím cyklu, a pak máte potvrzení toho, že rozhodnutí se pro darovaná vajíčka je správné a že jste pro něj udělali maximum.

Vyšetření během stimulace by měla být klíčová pro všechny lékaře (ne jen pro mě), jen tak můžete posoudit, jak vaječníky reagují a podle toho stimulaci řídit. Odběry se provádí ráno mezi 7. a 8. hodinou, poté následuje vyšetření UTZ. Odpoledne máme výsledky krve a jakmile zhodnotím další postup, zavolá Vám koordinátorka, jak budete dál pokračovat se stimulací. Teoreticky lze tato vyšetření absolvovat u obvodního gynekologa, ale je nutné mít výsledky tentýž den, navíc většina gynekologů nemá zkušenost s podobným hodnocením. Tato externí spolupráce se nám proto moc neosvědčila.

Na konzultaci můžete přijet sama, stačí se objednat přes naše koordinátorky na tel. čísle 549 523 258.

S pozdravem

Sanatorium Helios CZ

prim. MUDr. Pavel Texl

vedoucí lékař a ředitel sanatoria

 Dobrý den, pane doktore

děkuji, vážím si Vašeho názoru. Budu zvažovat „logistickou“ dostupnost dojíždění do Brna a třeba se uvidíme. Byla bych ráda. 
Každopádně, jedna z kamarádek by na konzultaci přijela a to za účelem oplodnění darovaným vajíčkem, referovala jsem jí o klinice Helios, (ačkoliv bez osobní zkušenosti, co jsem si mohla zjišťovat, patříte mezi top CARy  v CZ)

S pozdravem

Dominika

Dobrý den, pane doktore

před pár týdny jsme si psali. Rozumím důvodům, proč je šance na těhotenství s mým nízkým amh a vzhledem k věku nízká. V různých diskuzích ale píšete, že kvalitu vajíčka ovlivňuje i zvolená stimulace, jak můžou ovlivnit kvalita vajíčka léky, když kvalita je daná apriori už tím,že je mi přes 40 let? 

Při druhém cyklu jsem brala Clostylbegit 5 dnů, pá-so-ne-po a v pondělí se dostavila na ULT (2 folikuly) v úterý dobrala clostyl, ve čtvrtek ULT, 21 mm folikul, v sobotu punkce, 1 folikul prázdný, ve druhém vajíčko, vajíčko se oplodnilo a 5.den bylo A1 kvality. Transfer 15/5 (5.den od punkce). Přesto mi dnes 14.den po transferu vyšel negativní test. 

Vím, že to ovlivňuje spousta faktorů, ale vrtá mi hlavou, jak může stimulace ovlivnit kvalitu vajíčka?

Dále si stojíte za tím, že je lepší vkládat embrya v přirozeném cyklu, tedy nestimulovaném, kdy není tělo pod náporem hormonů? 

Děkuji předem za Váš čas a názor na věc, 

Hezký den, 

Dominika

Dobrý den, paní Dominiko,

kvalitu vajíčka ovlivňuje hladina luteinizačního hormonu ( LH) a ta může být ovlivněna zvolenými léky a typem stimulace. Při minimální stimulaci a v přirozeném cyklu dochází k selekci dominantního folikulu a tedy k dozrání folikulu s nejvíce granulárními buňkami, které produkují estrogeny. Nedozrává „nejlepší vajíčko“.  A další důvod je obtížné časování odběru vajíčka. Tak, jak popisujete stimulaci, se pracovalo v devadesátých letech na začátcích IVF. 

V oboru asistované reprodukce pracuji od r. 1986. A já si to pamatuji. Letos to je 35 let. 

A že je lepší embrya zamrazit a transferovat v nestimulovaném cyklu, za tím si rozhodně stojím. Má to jednu nutnou podmínku. Centrum, které tento postup provádí, musí umět velice kvalitně zamrazit embrya. Pak bude mít stejné zkušenosti jako my a bude říkat to co my.

Děkuji za důvěru

Sanatorium Helios CZ

prim. MUDr. Pavel Texl

vedoucí lékař a ředitel sanatoria

 Dobrý večer, pane doktore

tak snad už mám, díky Vám, kompletní obrázek, tedy: nízké AMH spolu s vyšším FSH značí, že vaječníky už se musí „hodně“ snažit a folikulů je málo, tedy bavíme se o množství jak jsem si 2 x zkusila, na hormonální stimulaci nereaguji, pokaždé jen 1 vajíčko vzhledem k věku je zde riziko vady plodu, takže šance je cca 15% (samozřejmě ovlivněno dalšími faktory jako je kvalitní, zralé vajíčko atd.) vajíčko i kdyby bylo kvalitní co do chromozální výbavy, nemusí se povést v tom daném cyklu odebrat to NEJ vajíčko, protože to závisí na hormonální rovnováze. 

V nativu a přirozeném cyklu (doma) ne vždy je tato hormonální rovnováha dosažena, proto se dá říct, že ivf zajistí jakousi „řízenou“ ovulaci se správnými dávkami hormonů

Takže jestli tomu dobře rozumím, začít se musí u toho, že v daném cyklu dozraje vajíčko za optimálních hormonálních podmínek (v nativu bez šance řídit, proto tak malá úspěšnost a ve stimulovaném cyklu lepší vyhlídky) + profi práce doktorů a laboratoře včetně správné folikumetrie) a když se toto povede, pak zbývá doufat, že jsme se trefily do vajíčka (cca 15%) které je bez genetických vad. Takže by se dalo říct, že pokud se splní podmínky 1 + 2, tak dojde k embryotransferu,  ale v 75% případech se plod přestano vyvíjet, protože vajíčko bude „vadné“. 

Je to tak? 

V červenci s Vámi mám telefonickou konzultaci a v současnosti pátrám ve svém okolí, kdo by měl v Brně známé, abych mohla cykly u Vás podstupovat zároveň při práci na HO, což je naštěstí nyní možné. 

Můžete mi prosím potvrdit moji tezi výše, ať už jsem konečně moudrá? Jsem ten typ člověka, co chce věcem rozumět a přestože se říká „nech to být, neovlivníš to“, nedá mi to a potřebuji vědět, co se děje v mém těle a jaké jsou vyhlídky. 

Děkuji za Váš čas, který nám věnujete…

Dominika

Dobrý den, paní Dominiko,

odpovím jen krátce. Napsala jste to přesně.

S pozdravem

Sanatorium Helios CZ

prim. MUDr. Pavel Texl

vedoucí lékař a ředitel sanatoria

Scroll to Top