DISKUZE

Dobrý den,
ráda bych se touto cestou zeptala na Váš názor ohledně indikované léčby a typu IVF v CAR ,které jsem navštěvovala .
Je mi 44 let ,a v minulosti jsem se z osobních důvodů nikdy nesnažila přirozeně otěhotnět.
Mám 4 děložní myomy ,které jsou v zevní části dělohy a dle názorů gynekoložky a lékařů v CAR nebrání otěhotnění.
Imunologické i genetické vyšetření mám v pořádku. Partner má horší parametry spermiogramu nicméně pro metodu ICSI toto nebyl problém.
Mám za sebou jeden IVF cyklus krátký protokol /Elonka 150,Menopur 75 ,Orgalutran a 11DC Ovitrale inj.,13 DC OPU/
Výsledek byl překvapivý – 14 folikulů,z toho 13 oocytů,z 8 embrií nakonec vybrali 4 ve stadiu blastocysty s prodlouženou kultivací.
Absolvovala jsem tedy 1 x ET a 3 x KET. Neúspěšně . Před KET od prvního dne cyklu jsem brala 3 x 1 tbl. Estrofem a 5 dnů před KET Utrogestan 2-2-2. Embryo glue byl použit při KET.A při posledním KET také AH.Výška sliznice týden před transferem vždy mezi 8-11 mm. Tedy podle lékařů vždy dobrá. Kontrola hladiny hormonů během cyklu nikdy nebyla sledována. PGT mi nebylo nabídnuto.
Při poslední návštěvě v CAR mi bylo řečeno, že moje šance otěhotnění s vlastními oocyty je prakticky nulová, přestože jsem IVF podstoupila pouze jednou.
Vím, že jsem ve věkové skupině s velmi nízkými šancemi, ale přesto by mě zajímalo zda i s ohledem na výsledek odběru je možné vybrat vhodnější léčbu. Také by mě zajímalo jestli je běžné, že se hladina hormonů nekontroluje když je substituována.

Předem děkuji

Rita

Dobrý den, paní Rito,

šance na otěhotnění je Vašem věku je výrazně snížená, důvodem je s věkem se zvyšující procento geneticky chybných embryí. U žen ve 35 letech je to 50/50, ve 40 letech pak vzniká až 80% geneticky chybných embryí, dál toto číslo s věkem roste. Proto pokud žena v tomto věku otěhotní, zpravidla potratí, protože genetické chyby neumožňují embryu další vývoj.

Pokud ale chcete, můžete to zkusit. 

Navrhovali bychom stimulaci krátkým protokolem, kombinace Diphereline + Menopur, pravidelné kontroly hormonů z krve a UTZ během stimulace (min. 3-4x). OPU pak dle výsledků, nejdříve 13. den, spíše později.

Pokud vznikají blastocysty, bylo by vhodné doplnit PGT. Asi by bylo třeba doplnit ještě další vyšetření u Vás a partnera, nepíšete, co všechno máte provedeno.

Máte-li zájem, objednejte se do mé ambulance. Objednání je možné na tel. čísle 549523258. Konzultace je nezávazná a bezplatná.

S pozdravem

prim. MUDr. Pavel Texl