Vyberte stránku

Dobrý den,
Ráda bych znala Váš názor, jak se přistupuje v případě, že hodnota protilátek ovárií je 22,6 U/ml (ref.mez 0/10) a chceme podstoupit nový IVF cyklus. Ostatní protilátky – spermie a zona pellucida jsou v pořádku. Máme za sebou 1. IVF (5 embryi), 1x Ket (v přirozeném cyklu), v obou připadech jsem začala již 8. / 9. den po transferu špinit a menstruovat. Další pokus máme naplánovaný na září. Dají se protilátky během tak krátké doby snížit a jakými léky? Je to důvod, proč se mi těhotenství nedaří, resp. znamená to, že kvalita těch vajíček není úplně v pořádku? Paní doktorka nám doporučila preimplantační genetickou diagnostiku embryí vzhledem k mému věku (37 let, bezdětná), ale má tato diagnostika nějaký přínos, pokud odpověď mé imunity na ovaria je taková? Děkuji za Vaši odpověď

Markéta

Dobrý den, paní Markéto,
protilátky proti ovariu mohou být příčinou neoplození vajíčka při přirozeném početí nebo klasické koinkubaci při IVF cyklu. V tomto případě doporučuji oplození vajíček technikou ICSI. Na vlastní úspěšnost ET tyto protilátky tak velký vliv nemají.
Ostatní postupy záleží na kvalitě spermií (fragmentace DNA spermií).
Kvalita vajíček závisí i od kvality stimulace, na použitých lécích, typu stimulace, monitorování stimulace odběry krve na FSH, LH E2…
Stejně i kvalita embryologických laboratoří je velmi rozdílná a mnohdy o tom pacient ani neví. To, že máte transferovanou blastocystu neznamená, že je kvalitní.
To se týká i PGT vyšetření. Pokud si centrum myslí, že umí kultivovat blastocysty a umí bioptovat embrya, pak úspěšnost těchto transferů by se měla pohybovat nad 70 % běžících gravidit na transfer.
Před dalším IVF si ověřte jaké vybavení IVF centrum má, jak postupují, navštivte několik center a pak se rozhodněte pro jedno z nich.

Hodně štěstí

prim. MUDr. Pavel Texl