Vyberte stránku

Dobrý den pane doktore,
žádám Vás o radu, jak mám postupovat, neboť má psychika už ztrácí náladu. Měsíc po svatbě (loni v řijnu) jsem zjistila, že jsem těhotná. Pan doktor na ultrazvuku ještě nic neviděl. Za dva dny jsem měla bolest v podbřišku a ve FN mi oznamili, že se jedná o mimoděložní těhotenství. Podstoupila jsme operaci, přišla jsem o pravý vejcovod. Lékař, který mě operoval mi pak ale oznámil, že ani levý nebyl v pořádku. Prý jsem prodělala zánět, který nejspíš oba poškodil. O ničem nevím, test na chlamydie negativí. Partnery jsem nikdy nestřídala. Bylo mi doporučeno IVF. Po 3 měsících jsem navštívila jiné centrum. Nemohla jsem podstoupit stimulaci, neboť jsme měla cystu. Dostala jsem antikoncepci. Další měsíc jsem dostala Gonal a píchala si 175 jednotek. Při kontrole bylo zjištěno, že mám moc vajíček a dávka byla snížena na 165 jednotek. Z 38 oocytů mi zbyly dvě blastocysty. Jedna mi byla zavedena a jedna zamražena. Z první blastocysty nic nebylo. Čekala jsem 3 měsíce na Ket. Měla jsem cystu, takže se opět čekalo. Pak už konečně jsem pro něj měla jet, ale volali mi, že se rozpadlo a nemám jezdit. Vyžádala jsem si genetické a imunologické testy, na které jsem musela čekat, neboť jsem brala utrogestan. Výsledky trvaly další měsíc. Naštěstí vše v pořádku já i manžel – genetika i imunologie. Manžel má normální spermiogram. Já mám poměr FSH a LH 1:1, normální hodnoty prý. ADH mám 4,8. Mám problém s tím, že mi roste více chloupků v oblastech, kde je to spíše běžné pro muže. Ale lékař říká, že syndrom polycystický ovarií nemám. Prý bych měla folikuly řetízkově, neměla bych takové hodnoty FSH a LH a neměmla bych ovulaci. Mám i pravidelnou menstruaci po 28 dnech. Nikdy jsem nebrala antikoncepci, kromě dva měsíce tento rok, abych mohla stimulovat. Plná nadšení z toho, že genetika a imunologie dopadly dobře, jsme se přihlásila na druhe IVF. Samozřejmě opět cysta a měsíc čekání. Stimulace gonalem 137,5 jednotky po dobu 10 dnů. Opět se mi tvořilo hodně vajíček. Doporučení ukončit Decapeptylem 2 injekce. Odebráno 30 vajíček, 20 zralých, 16 oplodněno. Dnes mám stejně jako minulou stimulaci 4 osmibuněčné. Budu čekat dva dny, zda se něco zamrazí, rozmrazí… Je mi 29 let manželovi 30 let nemáme žádné zdravotní problémy, nekouříme a žijeme ,,zdravě” v rámci dnešní doby. Nevím, proč se mi tvoří tolik vajíček a pokaždé z toho nejsou kvalitní embrya. Nevím, co příště dělat jinak, když i na nízké dávky hormonů reaguji přehnaně. Prosím máte zkušenost se stejným problémem? Dokážete mi poradit? Děkuji moc si toho vážím!
S pozdravem a přáním hezkého dne

Míša

Dobrý den, paní Míšo,
myslím si, že hlavní problém bude ve stimulaci. Špatně provedená stimulace má totiž naprosto zásadní vliv na kvalitu a embryí a těhotenství. Ve Vašem věku bych stimuloval dlouhým protokolem v kombinaci Diphereline a Menopur s počáteční dávkou asi 150 jednotek, ale neznám přesně hodnoty Vašeho hormonálního profilu.

Gonal je vhodný jen pro pacientky, které mají hodně svého vlastního LH (mají PCO, tzv. hyperangrogenní syndrom), ale přesto je třeba jeho hladinu kontrolovat a při poklesu event. přidat LH. Zjistíte to ale jen tak, že děláte pravidelné kontroly hormonů z krve. U nás odebíráme krev minimálně 5., 8.  a 11. den stimulace na FSH, LH a E2 a současně provádíme folikulometrii. Podle výsledků dávku necháváme/zvyšujeme/snižujeme. Stimulace by také měla trvat minimálně 11 dní, často ji dle výsledků ještě prodlužujeme. Odběr vajíček tedy nejdříve 13. den.

To, kolik je v daném cyklu možné nastimulovat folikulů nezávisí na dávce, ale na tom, kolik jich je v tom cyklu založeno a to se nedá nijak ovlivnit. Pak je třeba jen hlídat hladiny hormonů, abychom z co nejvíce založených folikulů získali zralá vajíčka. A jejich kvalita závisí právě na provedené stimulaci. Pak mohou být na pohled získána i kvalitní embrya, ale nedochází k těhotenství.

U partnera by kromě spermiogramu měl být doplněn i test fragmentace DNA spermií, podle výsledků volit min. MACS, event. PICSI.

Počkejte, jak dopadne tento cyklus, budu Vám držet palce a pokud byste v budoucnu měli zájem o nezávaznou a bezplatnou konzultaci, poradím Vám, co bych dělal jinak. 
Myslím, že šanci na miminko máte velikou.

S pozdravem

 
 prim. MUDr. Pavel Texl