DISKUZE

Dobrý den. Poprosila bych o Vaše zhodnocení. Podstupujeme umělé oplodnění a bohužel stále bez úspěchu. Mám za sebou 1 ivf, měli jsme z nich krásných 12 hatchujících blastocyst. 1. ET bez úspěchu, 2 KET bez úspěchu, 3 KET srdeční akce, embryo se ale samo rozdvojilo, měli jsme mít tedy jednovaječná dvojčata, bohužel v 8 týdnu už bez srdečný akce a nutná revize. 4. a 5. KET bez úspěchu. Imunulogie, genetika vše v pořádku. Pro spermie vybrána metoda PICSI. Po 3 KETU a nezdaru jsem se nakonec rozhodli nechat embrya ještě otestovat, čili rozmrazit a udělat biopsii, vyloučilo se tím jedno špatné embryo. I tak ale se u 4 a 5 KETU vůbec neuchytily. Vždy bylo vše krásně připraveno sliznice 8 mm, nativní cyklus, 5 dní před transferem jsem brala utrogestan 1+1+1. Bohužel nic nezabralo. Nakonec nám bylo ještě doporučeno udělat kompletní test EndomeTrio, abychom mimo jiné ještě určili správné implantační okno. Podle výsledku ERA jsme ani u těch předchozích transferů nebyly s implantačním oknem vyloženě špatně. Děložní sliznice je naprosto v pořádku, akorát laktobacily byly na 88 % a mělo by být 90 %, takže mi byl naordinován gynoflor před transferem. Následně nás teď čeká 6 KET. Vkládám do něj už opravdu velké naděje. Myslím si, že jsme pro to udělali naprosto vše co se dalo, všechny možné vyšetření a vše vždy v pořádku, embrya jsou vždy vychvalovány. Pokud se i tak nezadaří v čem si myslíte, že může být problém? Jak byste následně postupoval? Můžou být geneticky vyšetřená embrya i tak špatná? Mohli se poškodit biopsií po rozmražení a následném zamražení , i když se jednalo o hatchující blastocysty?
Děkuju předem za odpověď

Irena

Dobrý den, paní Ireno,

nepíšete, jak přesně probíhala Vaše stimulace – to je často kámen úrazu – špatně provedená stimulace negativně ovlivní kvalitu vajíček natolik, že přestože jsou embrya na pohled kvalitní, pacientky netěhotní…

Provádění biopsie na rozmražených embryích moc nedoporučuji, určitě to může mít negativní vliv na kvalitu embrya. Navíc mnoho center bioptuje i embrya, u kterých biopsií hrozí riziko jeho poškození.

Výsledky transferů embryí po PGT jsou v lepších centrech kolem 70% těhotných na transfer, i toto vyšetření není 100%ní záruka úspěchu.

Provedení PICSI při fragmentaci 16% nedoporučuji. Naopak by bylo vhodnější provedení MACS.

S pozdravem

 
prim. MUDr. Pavel Texl

 

Dobrý večer,

velice děkuji. Hormonální profil mi vyšel velice dobře. Stačila minimální stimulace. Krátký protokol, Gonal F, Cetrotide. Počet punktovaných folikulů 22, počet získaných oocytů 22, počet oplozených oocytu PICSI 20, počet oplozených oocytu 18 a z toho pak 12 expandovanych blastocyst.

Jinak po těch prvních třech neúspěších už jsme hledali vše možné, kde by mohla být chyba. Proto jsme nakonec zvolili to PGT už ze zmrazených embryí. Teď se tedy bojím, že to ve finále byla chyba a že jsme je tím poškodili :(. Každopádně jsem byla ale centrem ujištěna, že riziko poškození tam je malé, jenom 1% a tím že to byly expandované kvalitní blastocysty, tak to uděláme. Ale teď jsem z toho tedy špatná.

Moc děkuji

S pozdravem

Irena

Dobrý den, paní Ireno,

embrya jsem neviděla, takže těžko říct, ale expandované blastocysty bychom určitě nebioptovali. Je otázka, jak centrum embrya hodnotí, 12 kvalitních embryí z 18 oplozených vajíček není úplně obvyklý výsledek, ale není ani nemožný…

I po genetickém vyšetření není 100% jistota, že bude embryo v pořádku. Mohou se vyskytovat chyby, které brání dalšímu vývoji, ale současná vyšetření je neumí odhalit.

Asi bychom teď nedělali nic jiného, než zbylá embrya postupně transferovat a doufat v pozitivní výsledek. Někdy je to jen otázka času a štěstí, kdy všechno dohromady klapne a úspěch se dostaví. Vše záleží především na kvalitě embrya, Vy s tím nemůžete nic udělat, jen věřit.

Přeji Vám hodně štěstí

 
prim. MUDr. Pavel Texl