Dobrý den, pane doktore,

mohla bych se zeptat prosím na Váš názor? Docházím sice do jiného centra reprodukční medicíny, ale ráda bych znala názor někoho jiného. V současné době jsem po stimulaci a odběru vajíček. Stimulace byla následující – od pátku 13.3.první čtyři dny 200IU pergoveris, dalších šest dnů 250 IU pergoveris a Cetrotide 0.25mg. V neděli 22.3. ve 21:00 2xDecapetyl, v utery 24.3. odběr vajíček. Bylo mi sděleno, že se vytvořilo 17 folikulu, z toho 9 vajíček, 6 zralých a 4 úspěšně oplodněna. Všechna půjdou mrazit, ještě se čeká do fáze blastocytu. K mému dotazu – bylo mi doporučeno nepodstupovat ET v tomto cyklu a počkat na KET, s čímž jsem souhlasila. Údajně by mi hrozil HSS, čemuž jsem se chtěla nejen já vyhnout. Otázka zní, kdy můžu podstoupit KET, aby to bylo vhodné? Sděleno mi bylo, že mám vyčkat, počkat do menses, vše nechat proběhnout měsíc přirozeně a při další menstruaci zavolat na zahájení. Doporučil byste prosím taky vytrvat nebo je možné zahájit už příští měsíc, tzn. po první následující menstruaci? Děkuji za odpověď

Johanka

Dobrý den, paní Johanko,

myslím si, že stimulace byla příliš krátká, což může mít vliv na výsledek. Mít ze 17 folikulů pouze 6 zralých vajíček není příliš dobrý výsledek…

Jak můžete vědět, že se budou všechna embrya mrazit, jen se čeká na blastocysty? Pokud laboratoř umí dobře vybírat embrya k použití, nemůže toto nikdy předem říct. Zhruba pouze 30-40% embryí je vhodných k použití (transfer/zamražení)…

K Vašemu dotazu – vždy doporučujeme embrya mrazit a transferovat v co nejpřirozenějším cyklu, jen s podporou Utrogestanu. Stačí počkat do dalšího cyklu.

S pozdravem​

Sanatorium Helios CZ

prim. MUDr. Pavel Texl

vedoucí lékař a ředitel sanatoria

Scroll to Top