Dobrý den, pane doktore,

obracím se na Vás s prosbou o radu. Mám za sebou 3 embryotransfery, z toho první embryo v lednu 2017 se neuchytilo, potom KET říjen 2020, který skončil zamlklým těhotenstvím v 8tt, nebylo vidět srdíčko (potrat jsem prodělala doma). Nyní po třetím KET z února 2021 jsem podruhé „těhotná“ – ovšem jedná se znovu o ZT, v 7+1, opět není patrná srdeční akce, dnes jsem po dohodě s lékařem vysadila všechny prášky a čekám, až dojde k potratu. Manželův spermiogram byl doslova katastrofální, špatná morfologie spermií, nyní už spermie nepoužitelné.
Manžel je starší a má 2 odrostlé děti.

Beru Euthyrox 50 na sníženou funkci štítné žlázy, mám snížený počet folikulů. Zjištěn větší výskyt NK buněk, proto nasazen medrol měsíc před KET – první 2 týdny 8mg, dále 4mg, absolvovala jsem též 3 infuze intralipidu. Dále jsem brala estrofem 2mg 3×1, Clexane, Crinone 8% gel, Prolutex, kyselinu listovou. Co je podle Vás příčinou toho, že se opět neobjevilo srdíčko?

Myslíte, že mám šanci otěhotnět přirozeně nebo přes IUI s dárcovskými spermiemi pouze za použití imuno léčby (bez estrofemu a hormonálních injekcí), když mám normální ovulaci? Předběžně jsem se na to lékaře ptala, ale nativnímu cyklu se lehce brání.Děkuji.

Pavla

Dobrý den, paní Pavlo,

pokud se u embrya neobjeví srdíčko, je s největší pravděpodobností chyba v genetice embrya. Máte Vy a Váš partner vyšetřen karyotyp? Byla u partnera vyšetřena fragmentace DNA spermií? Byla použita nějaká metoda funkčního výběru spermií (MACS, PICSI)? Neplánovali jste u embryí PGT?

Také nejsem příznivcem nativních cyklů. Použití spermií dárce je vždy poslední možnost.

Pokud máte zájem, nabízím Vám nezávaznou a bezplatnou konzultaci v mé ambulanci. Stačí se objednat na tel. čísle 549523258.

S pozdravem

Sanatorium Helios CZ

prim. MUDr. Pavel Texl

vedoucí lékař a ředitel sanatoria

Vážený pane primáři,

děkuji Vám za rychlou odpověď. Obávám se, že karyotyp u nás vyšetřen nebyl, alespoň se o tom lékař nezmínil, musím se ještě posléze doptat. O manželově spermiogramu víme jen tolik, že na 98% má špatnou morfologii spermií a také se u něho objevila azoospermie, podle androloga jsou nyní spermie již nepoužitelné. Při výběru spermií byla použita metoda ICSI (rok 2017), preimplantační diagnostika embryí bohužel provedena nebyla (tehdy na tuto možnost nepřišla řeč). 

Děkuji Vám za nabízenou konzultaci, bohužel však nejsem z Brna. Nicméně tuto možnost zvážím a případně se ozvu.

Ještě jednou Vám děkuji a přeji pěkný den.

Pavla

Dobrý večer, paní Pavlo,

jezdí k nám pacientky ze Slovenska, z Itálie, určitě se to dá zvládnout 🙂

Vždy je vhodné před zahájením jakékoliv léčby důkladně vyšetřit oba partnery. U špatného spermiogramu je rozhodně na místě vyšetření karyotypu. Pokud je nyní u partnera azoospermie, znamená to, že v ejakulátu nejsou žádné spermie. V takovém případě není spontánní otěhotnění možné. Lze se ale pokusit získat spermie chirurgickým odběrem při TESE.

S pozdravem

Sanatorium Helios CZ

prim. MUDr. Pavel Texl

vedoucí lékař a ředitel sanatoria

 

Scroll to Top