Dobrý den, pane primáři,

chtěla bych se zeptat – dnes mi paní doktorka podle ultrazvuku řekla, že mám asi PCOS (podle uspořádání folikulů, nepravidelné ovulace, nepravidelné cykly, …). Mám zahájit stimulaci na IVF – Duphaston, Diphereline, Pergoveris, Pregnyl. Je tato kombinace vhodná i v případě, kdybych PCOS opravdu měla? Hrozí velké riziko OHSS?

Navrhovala napřed zkusit ještě IUI, chtěla bych k tomu slyšet i Váš názor – můžete se prosím podívat do našich výsledků a říct nám, zda je možné ještě před IVF zkusit inseminaci (třeba jen jeden zkušební pokus), nebo je v našem případě zcela nereálná a bezúspěšná?

Děkuji Vám za odpověď a přeji pěkný zbytek dne,

Kateřina

Dobrý den, paní Kateřino,

polycystické vaječníky jsou nález na UTZ, dnes se tento problém lépe pojmenovává hyperandrogenní syndrom. U Vás jsme o tom určitě mluvili, ale možná to v tom množství informací zapadlo. Je to potvrzeno i z krve – vysoký testosteron, obrácený poměr FSH a LH. Ve Vašem případě je jednoznačně dlouhý protokol správnou volbou. Začneme stimulaci malou dávkou FSH, protože se očekává větší reakce vaječníků, podle kontrol (obvykle min. 5., 8., 11. den stimulace) budeme event. dávku podle potřeby upravovat. Dlouhý protokol pomáhá lépe zvládat OHSS, ihned po odběru vajíček pak podáváme medikaci tak, aby byla reakce co nejmenší. Zabránit tomu ale obvykle úplně nejde.

Inseminaci určitě nepovažuji za ideální řešení, spermiogram Vašeho partnera není dobrý ve většině parametrů – snížená koncentrace spermií, výrazně patologická morfologie (tvar) spermií a opravdu velmi vysoká hodnota fragmentace DNA spermií. Právě kvůli fragmentaci DNA doporučujeme použití metod MACS, PICSI a PGT. Před použitím spermií pro oplození vajíček doporučuji u partnera každodenní ejakulaci, min. 2 týdny před použitím. Je šance, že fragmentace DNA u bude u použitých spermií nižší.

S pozdravem

Sanatorium Helios CZ

prim. MUDr. Pavel Texl

vedoucí lékař a ředitel sanatoria

 

Scroll to Top