Dobrý den,

dnes jsem byla u vás v Heliosu na ultrazvuku před KETem a bylo mi řečeno, že bych již neměla kojit. Máme s vaší pomocí jedenácti měsíčního syna. V diskuzi na vašich stránkách nyní čtu odpověď pana primáře Texla jedné pacientce, že při kojení transfer možný je. Chtěla bych se tedy zeptat, kde je pravda, zda je tedy nutné ukončit kojení. Kojím již jen v malé míře. Dnes jsem měla děložní sliznici kolem 4 mm, mívám nyní cyklus delší.

Monika

Dobrý den, paní Moniko,

kojit, nekojit.  Záleží jak velké dítě a jak často kojíte. Zda budete užívat estrogeny nebo ne. Pokud není nutné užití estrogenů, pak kojit může žena i po transferu. Pokud užíváte Estrofem na podporu endometria, budou estrogeny i v mateřském mléce a může dojít k hypertrofii mléčné žlázy kojence. Projeví se zduřením a bolestivostí. 

Proto se preventivně doporučuje kojení ukončit.  Pokud se neobjeví tyto nežádoucí účinky, můžete kojit dál, zvláště u ročního kojence.

S pozdravem

Sanatorium Helios CZ

prim. MUDr. Pavel Texl

vedoucí lékař a ředitel sanatoria

Scroll to Top