Dobrý den,

dovoluji si položit dotaz. Budu podstupovat transfer s dárcovskými vajíčky. Pro dárcovská vajíčka jsem se rozhodla kvůli vyššímu věku a většímu procentu úspěšnosti. Jinak jsem zatím v pořádku, pravidelná menstruace, hormony OK, dobře reagující sliznice (závěr poslední gynekologické prohlídky). Embrya jsou již na připravena.

Můj dotaz spočívá v užití léku Estrofemu. Je nutný pro transfer? Jeho role a podstata užití pro transfer mi nebyla vysvětlena. Necítím se vůbec komfortně s tímto lékem a mám z něj velké obavy a velký respekt. Je nutný?

Léky beru 1-1-1. Již jej užívám, zatím mám pouze křeče v nohou. Mohu se tedy zeptat na smysl Estrofamu při této proceduře? Na Vaše stránky jsem narazila při pokusu o nalezení vysvětlení použití a pokus o jistou rekonciliaci s tímto lékem. Kliniku již momentálně kontaktovat nechci, v době dovolených není k dispozici nikdo z mne známých lékařů a koordinátorů. Při poslední návštěvě jsem zmínila své obavy a strachy z léku. Pani doktorka mi sdělila, že není nutno se bát, je to tělu vlastní hormon.

Mohla bych poprosit, ač nejsem Vaší pacientkou, o odpověď na můj dotaz?

Mnohokrát děkuji. S pozdravem, 

Julie

Dobrý den, paní Julie,

já preferuji provádění transferů v přirozeném cyklu jen s podporou gestagenů, která začíná cca 5 dní před zavedením embrya do dělohy. Při pravidelném cyklu je užití Estorfemu zcela zbytečné. Jeho použití doporučuji jen tam, kde již žena nemá cyklus, nebo endometrium nedosahuje ani 5-6 mm.  

Ve Vašem případě si myslím, že není Estrofem nutný. Doporučuji kontrolní UTZ 11. den cyklu a teprve podle výšky endometria Estrofem zvažovat. I dávka 3×1 je hodně vysoká. Běžně vystačíme s 1-2 tabletami 2mg Estrofemu. 

Sanatorium Helios CZ

prim. MUDr. Pavel Texl

vedoucí lékař a ředitel sanatoria

Dobrý den,

velmi děkuji, toto je pro mne velmi stěžejní a zásadní zjištění. Nevěděla jsem, že je možné provést trasfer bez něj. Ultrazvuk budu mít jedenáctý den.

Lze ten lék nyní vysadit nebo je nutno jej dobrat?

V případě (doufám, že nikoliv) neúspěchu mohu se obrátit na Vaši kliniku?

Děkuji Vám.

Srdečně,

Julie

Dobrý den, paní Julie,

nyní Estrofem nelze vysadit ani moc snižovat, může dojít ke krvácení. Je možné dobrat a počkat na další měsíc a provést transfer v přirozeném cyklu.

Samozřejmě se můžete na mne obrátit, ale přeji vám ať se spíše nevidíme 🙂

Sanatorium Helios CZ

prim. MUDr. Pavel Texl

vedoucí lékař a ředitel sanatoria

Scroll to Top