Vyberte stránku

Dobrý den, ráda bych se zeptala na spolehlivost vyvolání ovulace s použitím Pregnylu před IUI, jestliže mi byl aplikován při velikosti folikulu 18 mm 11 DC. Má pochybnost vychází jednak z toho, že na základě mé zkušenosti ovulaci mívám výrazně později (s použitím ovulačních testů ovulace pravidelně detekována 16-17 DC). Navíc v den IUI byl děložní čípek pevný a zavřený a lékař obtížně zaváděl katétr. Vím, že spermie mají následně v těle ženy schopnost nějakou dobu přežívat, avšak pokud nedošlo k ovulaci, mohla poté ještě nastat, jestliže mi byl nasazen Utrogestan? IUI jsem takto neúspěšně absolvovala dvě. S tím souvisí má druhá otázka – zajímalo by mě, zda je děložní čípek měkký a otevřený již na začátku ovulace (při uvolnění vajíčka) nebo již např. den dva před ovulací? Mnohokrát Vám děkuji za odpověď a přeji Vám hezký den.

Bára

Dobrý den, paní Báro,

ano, podání Pregnylu časuje ovulaci za 36 hodin po jeho podání a vajíčko je schopno oplození cca 24 hodin. Spermie přežívají ve vnítřních pohlavních orgánech ženy až 3 dny. IUI se časuje na základně nálezu dominantního folikulu na ultrazvuku. Ovulační test je jen hrubě orientační metoda – v podstatě detekuje zvýšení hypofyzárního LH v moči – signál, že má dojít k ovulaci, ale jestli zkutečně proběhne a kdy, se z něj nedozvíte.

Metoda IUI má však velmi malou úspěšnost – pod 10%. I před IUI doporučujeme provést všechna vstupní vyšetření u obou partnerů včetně postkoitálního testu. Ten indikuje provedení IUI. Pokud je cervikální hlen pro spermie “nepřátelský”, pak se v něm nenajdou pohyblivé spermie a IUI může pomoci. Vše ostatní ale musí být v normě.

ad 2, V období ovulace se přirozeně zvyšuje tažnost (viskozita) cervikálního hlenu a tím jeho prostupnost, ale toto má vliv jen na oplození při souloži. Při IUI se katetrem prochází přes čípek až do dutiny děložní a děložní hrdlo a hlen v něm se cíleně obchází (protože je “nepřátelský”).

více o metodě zde:

Funkční testy spermií

IUI, AIUI

U nás v centru doporučujeme provést IUI 3x, pokud jsou neúspěšná pak doporučit IVF, kde je šance na otěhotnění mnohonásobně vyšší.

S pozdravem a přáním hezkého dne

MUDr. Jakub Texl