Vyberte stránku

Dobrý den,

chtěla bych se Vás zeptat na Váš názor.Je mi 38 let. AMH 1,6. Mám po jednom IVF, dnes jsem se dozvěděla, že bylo neúspěšné. Bylo mi transferované pětidenní embryo, jedno pětidenní embryo mám zamražné. Ale když jsem se zeptala lékaře, zda embryo dorostlo do fáze blastocysty, tak mi nebyl schopný odpovědět. Chtěla bych se zeptat, zda je lepší si dát měsíční pauzu před dalším KET a zkusit například IUI, protože lékař mi řekl, že po stimulačním protokolu má žena v sobě ještě velké množství hormonů a často se zadaří přirozené těhotenství, nebo jestli na nic nečekat a jít hned tento měsíc opět na transfer. Je pravda, že 39. narozeniny mám koncem března, a pokud by nevyšel KET, tak bych ráda stihla ještě jedno IVF. Dále bych se chtěla zeptat, jaký máte názor na Embryoglue. První transfer jsem ho odmítla, protože po dlouhém pročítání různých odborných článků na internetu jsem nebyla přesvědčena, zda tato metoda něčemu pomůže. Ale teď po neúspěchu váhám, zda do této metody jít nebo ne. Předem děkuji za odpověď.

Radka

Dobrý den, paní Radko,
neznám výsledky všech Vašich vyšetření, ale pokud bylo z nějakého důvodu přikročeno k IVF, pak IUI považuji za ztrátu času a peněz. Obecně má velmi malou úspěšnost i u mladých párů s dobrým spermiogramem, kde není nalezena jiná příčina neplodnosti.
Centra se mezi sebou velmi liší a ne všude dostanete za stejné peníze totéž. Můžete jen pátrat a zjišťovat si informace, obejít více center a porovnat si nabídku. Pak se teprve rozhodujte, kde se budete léčit. Praxe je většinou taková, že jako první si páry vybírají CAR, který mají nejblíž. Že je v přístupu, postupech a výsledcích CAR rozdíl, začnou zjišťovat až po několika neúspěšných cyklech, často ve vysokém věku, bez peněz, bez další energie a chuti něco dál podnikat… Oficiální žebříček úspěšnosti center v ČR bohužel neexistuje. Zřejmě by některá centra musela zavřít.

V našem centru u každého páru před zahájením jakékoliv léčby provádíme následující vyšetření – u ženy hormonální profil včetně hormonů štítné žlázy, AMH, vyšetření reprodukční imunologie včetně autoprotilátek a buněčné imunity, vyloučení některých infekcí (chlamydie, toxoplazma), vyloučení celiakie a endometriózy, PCT, u muže kromě základního spermiogramu také tzv. funkční testy spermií, zejména test fragmentace DNA spermií a test k vyloučení autoprotilátek proti spermiím. U obou partnerů se pak doporučuje genetická poradna a genetické vyšetření (karyotyp). Teprve dle výsledků volíme vhodný postup.

Dalším faktorem, který může zcela zásadně ovlivnit výsledek je stimulace. Stimulační protokol by měl být volen podle věku a předpokládané reakce vaječníků, u Vás tedy krátký protokol, doporučuji Diphereline a Menopur. Dále je třeba stimulaci pečlivě monitorovat a řídit (3-4x se během stimulace odebírá krev na FSH, LH a E2 a provádí se UTZ kontrola). Stimulace by také měla trvat min. 11 dní, tedy odběr vajíček nejdříve 13. den. Pokud není stimulace dobře provedena, jsou i získána “na pohled” kvalitní embrya, ale většinou nedochází k těhotenství…

Je také důležité zvolit vhodnou dobu pro transfer. Vždy provádět prodlouženou kultivaci a transferovat embryo ve stádiu blastocysty. Jak jste uvedla, nevíte, zda bylo embryo ve stádiu blastocysty. U nás nic jiného než blastocysty netransferujeme. Pokud Váš lékař nevěděl, pak to asi standard není a to nepovažuji za dobrou vizitku centra.

Výsledek může ovlivnit práce embryologické laboratoře a kvalita embryí. Práce embryologů, postupy, vybavení, apod. se napříč centry velmi výrazně liší, což má samozřejmě vliv na konečný výsledek. Víte, jakou úspěšnost má centrum, kde jste podstoupila IVF cykly? 

Ve Vašem případě by bylo vzhledem k věku než investice do Embryolglue, kterou považujeme za zbytečnou, přemýšlet nad PGT vyšetřením. Výsledek ovlivni především kvalita embrya a ta záleží jak na Vašem věku a kvalitě vajíček, kvalitě spermií, pak také na provedení stimulace. Ve Vašem věku vzniká již poměrně velké procento embryí s genetickými chybami, které jim neumožní další vývoj nebo dojde k potratu. PGT vyšetření by mělo taková embrya odhalit a vyloučit z dalšího použití.

Pokud byste měli zájem, nabízím Vám nezávaznou a bezplatnou konzultaci v mé ambulanci.

Hezký víkend

 
prim. MUDr. Pavel Texl