Dobrý deň,

mám na vás otázku ohľadom reprodukčnej imunológie, a to konkrétne kvôli zvýšeným NK buňkám.
Váhám nad uživaním Metypredu a rada by som vedela váš názor.

Snažím sa otehotnieť rok (obaja máme s partnerom 34 rokov, zdraví, bez liekov, vyvážená strava i pohyb), výsledky v poriadku, akurát pred mesiacom som bola na hysteroskopii kde mi zistili menšie polypy a odstránili ich.

Medzitým som bola ešte na vyšetrenie reprodukčnej imunológie, keďže moja gynekologička mala podozrenie že problém by mohol byť i tam. Pre doplnenie výsledkov, mám autoimunné ochorenie lupenku, ktorá ale posledných 20 rokov „spí“. Predtým som zvykla mať menšie ložiská na laktiach i kolenách.

Výsledky:

NK aktivita proti trofoblastu nezvýšena Imunopatologický terén se zvýšením protilátek proti anexinu v nízkem titru se zvýšením NK buněk v periferní krvi. Jedná se o autoimunitní fenotyp s převahou aktivity Th1 lymfocytu s negativním půsbením na implantaci embrya.

Zvýšené hodnoty: Monocyty: 13, 3 %, % CD3-CD56 +(NKb): 36 %, Absol.p. NK bun :0,69, Annexin ELIS IgM: 16,3 U/ml.

Dostala som doporučenie na užívanie Metypredu v dávke 1tbl denne na ovplyvenie terénu, pri koncepci znížiť na polovinu.

Pokiaľ ale nie je zvýšena aktivita proti trofoblastu, má užívanie imunosupresiva zmysel, a nemôže mať skôr vedľajšie účinky? Dočítala som sa, žeby to mohlo spôsobiť určite komplikácie, viď nižšie.

„Táto liečba môže mať vážne vedľajšie účinky. Nedostatočná alebo nesprávna remodelácia špirálových tepien môže viesť ku komplikáciám v tehotenstve ako je preeklampsia a eklampsia, rastová retardácia plodu a narodenie mŕtveho dieťaťa.“

Ďakujem vopred za vašu reakciu i doporučenie.

Lucia

Dobrý den, paní Lucia,

já bych tyto léky neužíval. Výsledek nejvíce ovlivní kvalita embrya a tu ovlivní dobrá stimulace, správně použité metody oplození, kvalita a vybavení laboratoře…

Více např. zde

S pozdravem

Sanatorium Helios CZ

prim. MUDr. Pavel Texl

vedoucí lékař a ředitel sanatoria

 

Scroll to Top