Dobrý den, pane primáři. Mám u Vás plánovaný KET, kvůli nízké sliznici 3,5,7,9.dc injekce FSH, 9.dc-v pátek jsem byla u Vás na kontrole, sliznice 5-6mm. Řekl jste, že to zkontrolujeme ještě v pondělí a buď dostanu ještě FSH, anebo rovnou Pregnyl na podporu žlutého tělíska a transfer bude v pátek. Dnes na kontrole sliznice 5,5mm, paní doktorka mi řekla, že dominantní folikul nevidí, možná jeden, který je ještě malý, nevyplatí se na něj čekat, napsala mi 1-0-1 estrofem, od 15.dc utrogestan 1-0-1 a transfer naplánovala až na pondělí. Moc nerozumím tomu, proč se postup změnil, mohl byste mi to trošku objasnit? Nemohlo se stát, že ovulace už byla? Máme jen jedno embryjko, proto to beru možná trochu úzkostně, ale chtěla bych na něj být co nejlépe připravená. Děkuji

Veronika

Dobrý den, paní Veroniko,
podávání FSH má pomoci k tvorbě vlastních estrogenů ve vaječnících a tím stimulovat sliznici k růstu. Kontrola se dělá většinou 9. den cyklu, je-li efekt podávání dobrý (sliznice roste a je vyšší než 6mm), pak se naplánuje transfer. Pokud je sliznice nižší než 6mm, jsou 2 možnosti dalšího postupu. 1. dále podávat FSH, ale toto bude fungovat v případě, že jsou vidět nějaké folikuly v růstu a tím se dá předpokládat, že se vlastní estrogeny tvoří. 2. pokud vaječníky spíše na FSH nereagují a sliznice je nízká, je možností podat estrogeny v tabletách a tím zajistit růst sliznice.

Postup ve Vašem případě byl zvolen správně.

S pozdravem a přáním hezkého dne

MUDr. Jakub Texl