Dobrý den,

Je mi čerstvě 27 let. Gynekolog mi zjistil nízkou sliznici 5mm a proto usoudil že neovoluji, ale BT si měřím roky a vím že mám normálně krásnou křivku ale 4 měsíce jsme se snažili a neotěhotněla jsem. Proto jsem dostala od něj doporučení na IVF, jelikož mi vzal krev na Antimullerian hormon, prý to dělá protože už měl pacientky mladé s nízkým a dobře udělal, zjistil AMH 0,5 a FSH jsem měla kolem 13, ostatní hodnotyno štítná žláza v normě.
Souhlasím s IVF a nechám si pomoci ale co mě překvapuje je, že ženu hojně v USA i v EU na diskuzích diskutují a věřím jim jejich příběhy například spontánní otěhotnění s minimálním AMH potom co brala paní DHEA, nebo vysoké dávky vit D. Ty přímo zvýšili AMH. Našla jsem i něco jako studuji o vlivu vitamínu D u malých žen na AMH.

Jelikož se považují za mladou ženu, přemýšlím i toho při /před ivf zkusit.

DHEA mi příbuzná poslala z USA kde je to v lékárně prodejné, s dávkováním, není z černého trhu. Také zvažuji pořízení vigantolu. Také mám letité anemii tak nemůže i to mít vliv? Považuji vás za nejlepší centrum V ČR, a proto se na to chci upřímně zeptat. Podle mě by to stálo za nějakou studuji. Každopádně určitě nespoléhám na štěstí a půjdu do IVF. Poslední dotaz mám, kdybych byla těhotná, snižuje se AMH i v těhotenství? Je po porodu třeba asi jít co nejdříve znovu na IVF že. Tvoří se mi 7-10 folikulu dle utz. Kvalita by stále mohla být dobrá vzhledem k věku a mé kondici dobré doufám. Děkuji za Vaši odpověď.

Jana

Dobrý večer, paní Jano,

vzhledem k hodnotě AMH, FSH a Vašem věku bychom doporučovali určitě co nejdříve IVF, zvýšíte tak výrazně šanci na úspěch. Šance na přirozené otěhotnění vyloučená není, ale pravděpodobnost je velmi snížená.

DHEA nedoporučujeme, nejedná se o přípravek povolený v ČR, vitamin D Vám v rozumném množství určitě neuškodí.

Folikuly a tedy i AMH ubývají bez ohledu na to, zda žena bere antikoncepci, podstupuje IVF, je těhotná… Takže v tomto případě pak ženy např. podstoupí několik IVF (záleží na zisku embryí) a teprve poté jsou na transfer a jsou těhotné.

Doporučuji ale velmi dobře volit centrum, kde se budete léčit.

S pozdravem

Sanatorium Helios CZ

prim. MUDr. Pavel Texl

vedoucí lékař a ředitel sanatoria

Scroll to Top