Vyberte stránku

Dobry den pane doktore, chtela bych se Vas zeptat, zda vysetreni HYFOSY dokaze identifikovat tekutinou naplnene vejcovody? Mam ve sve starsi oper. zprave (pred vice jak 5ti lety) “…tuby edematosni, temer vzhledu saktosalpingu ……. saktosalpingy ponechavame v puvodnim stavu vzhledem k veku a neinformovanosti pacientky.” Z tohoto duvodu bych se Vas rada zeptala, zda je pro me toto vysetreni (ne)zbytecne? Na ultrazvuku (na konci rijna 2016) mi bylo sdeleno, ze vejcovody vypadaji naprosto v poradku, vubec ne jako saktosalphinx. Daji se vubec saktosalphinx poznat jen pouhym ultrazvukem a nebo je jedina mozna varianta laparoskopie? Ptam se na to z toho duvodu, ze chci podniknout pred dalsim IVF pokusem opatreni, ktera mohla nejakym zpusobem negativne ovlivnit predesly pokus. Spermiogram mame v poradku, genetiku paru take, moje imunologie je tez v poradku. Embryolog mi sdelil, ze mam zrejme horsi kvalitu vajicek (z 10 oplodnenych nam do 5. dne vydrzela pouze 1 blastocysta, ktera se bohuzel neuchytila). Dekuji moc za Vas nazor, s pranim hezkeho dne,

Ella

Dobrý den, paní Ello,

toto vyšetření u nás neprovádíme. K nálezu klinicky významného sactosalpingu stačí prosté ultrazvukové vyšetření. Pokud je nález významný, nebo nejasný, je vždy lepší volit laparoskopii. Pokud se nález potvrdí, pak se doporučuje poškozený vejcovod uzavřít u rohu děložního, nebo celý vejcovod odstranit.

Sactosalpinx nemá vliv na kvalitu vajíček, ale může ovlivnit výsledek transferu. Zánětlivé buňky se mohou dostat do dělohy a tím poškodit embryo.

Vyšetření hysterosalpingografie (test průchodnosti) lze provést i s obyčejnou sterilní vodou za téměř minimální náklady. Takže můj názor: HyFoSy bude zřejmě jen marketingový tah (něco jako např. Embryoglue).

IVF a výsledek kultivace ale může ovlivnit např. způsob stimulace, její pravidelné monitorování odběry krve, dostatečná délka, apod.

S pozdravem a přáním hezkého dne

MUDr. Jakub Texl