DISKUZE

Vážený pane doktore, s partnerem se snažím otěhotnět přes dva roky. Je mi 33 let, partner 39let. V srpnu 2018 jsem podstoupila laparoskopii HS + LSK adheziolýza + CHP. Laicky mi byl zjištěn neprůchodný levý vejcovod, který měl být zprůchodněn, pravý byl průchodný, ale s 1cm ložiskem fial. endometriosy. Jinak vše v pořádku. Podstoupila jsem 3 IUI bez úspěchu. Nyní jsem po prvním IVF cyklu, při kterém jsem byla stimulována 11dní Gonalem (225) + 6dní Cetrotide, poté 2x Ovitrelle. Bylo mi odebráno 10 vajíček, po 5ti denní kultivaci zbyly 4 vajíčka. Vajíčka byla oplodněna pomocí ICSI. V červenci jsem podstoupila ET, které bylo ukončeno biochemickým těhotenstvím ( pár dní slabá čárka na těhotenském testu, která slábla a postupně zmizela, dostavila se menstruace). Tento měsíc jsem podstopila KET, který dopadl stejně. V obou případech jsem 7dní před transferem dostala 2x Ovitrelle a 5dní před transferem Utrogestan 2-0-2, který jsem brala i po transferu.
Menstruační cyklus a ovulaci mám pravidelné. Hormonální profil mám (dle lékaře) v pořádku, štítnou žlázu také.
S partnerem máme genetické vyšetření, ze kterého je výsledkem, že jsme geneticky kompatibilní.
Také máme imunologické vyšetření, partner vše v pořádku, u mě zjištěn imunopatologický terén se zvýšením ACLA protilátek v nízkém titru, hraniční pozitiva AOA protilátek s mírným zvýšením NK buněk v periferní krvi. Buňky CD3 82%, CD4/CD8 1,54 CD3-CD56 (NKb) 12%. ACLA ELISA IgM 8,8 U/ml. Hraniční Anti-ovaria IF. Dle lékařky se jedná o autoimunitní fenotyp s převahou reaktivity Th1 lymfocytů s negativním působením na implantaci embrya. 6 týdnů před transferem beru Medrol 4mg, týden před transferem 8mg, po transferu opět 4mg, po 10ti dnech 2mg, současně po transferu 50mg Anopyrin.
Partner základní spermiogram v pořádku, koncentrace 124mil./ml, celková motilita 68%, progresivní motilita 42%, morfologie 10%, protilátky proti spermiím negativní, kvalita akrozomu neporušena.
V CAR máme ještě zamražena 2embrya, která si chci nechat příští měsíc zavést najednou (vím, že s tím Vy nesouhlasíte). Ale pro mě to je “tonoucí se stébla chytá”. Pokud opět dopadne negativně, chtěla bych další IVF podstoupit u Vás. Jelikož jsem ale z Krkonoš, mám to k Vám 250km a musela bych se u Vás ubytovat a proto to potřebuji důkladně rozmyslet.
Dokážete mi zkusit vysvětit, proč se opakovaně embryo uchytí a nadále se nevyvíjí? Doporučil byste mi nějakou jinou léčbu? Vidíte v mém případě nějaký problém?
Děkuji Vám za Váš čas.

Marta

Dobrý den, paní Marto,

první problém je možná ve spermiogramu. 10% morfologie. Myslím si, že zde je výsledek špatně vyhodnocen a interpretován. Vyšetření bylo zřejmě provedeno dle staré metodiky, kde norma je 30% a výsledek 10% je přiřazen k dnešní normě 4%. Myslím si, že reálný výsledek by měl proto být kolem 3%. Je třeba vyšetřit i fragmentaci jader spermií a stanovit, zda použit k výběru spermie pouze techniku ICSI a MACS nebo i PICSI.

Kvalitu embryí ovlivňuje i stimulace, použité léky a především práce v IVF laboratoři a její vybavení…..

Imunologie Vámi popsaná výsledek transferu ovlivní jen minimálně a já bych Medrol a další léky nepoužíval. Výsledek je závislý především od kvality embrya a průměrná úspěšnost je 50%. Proto udělejte další transfer a uvidíte. Po transferu 3 embryí (3 transferech) otěhotní v průměru 80% párů. Cca 20% musí IVF opakovat.

Transfer dvou embryí Vaši šanci nezvýší, naopak.

Pokud byste chtěla k nám do Brna, pak stačí i 3 návštěvy. Mnoho vyšetření a kontrol můžete udělat u svého gynekologa a výsledky jen konzultovat telefonicky.

Ale snad nebude potřeba.

Přeji hodně štěstí

prim. MUDr. Pavel Texl