DISKUZE

Dobrý den pane doktore, mám dotaz ohledně hladiny AMH. V roce 2018 jsem měla hladinu 2,38 a před 14 dny jsem si ji nechala přeměřit a byla 1,16. Docela mě vyděsil ten rychlý pokles. Pak jsem začal stimulovat na IVF a v CAR nebyli moc nadšení z počtu foliklů, měla jsem jen 4 větší a pak asi 6malých při stimulaci 225 jednotek Menopuru. Odebrali mi tedy krev a změřili ve své laboratoři hormony a také AMH a výsledek byl 0,69 a proto mám prý tak špatnou odezvu na stimulaci. Je možné, že mi tak rychle klesá AMH a že i rozdíl 14 dnů může změnit takhle rapidně hladinu? Nebo je to dané vysokou stimulací a tím, že mám teď hodně rozházenou hormonální rovnováhu? Ještě dodám, že před stimulací jsem měla předepsáno měsíc brát antikoncepci, nevím, jestli ta může mít špatný vliv na stimulaci. Čím bych mohla ovlivnit rychle klesající hladinu AMH? Je to dané geneticky nebo se to dá zlepšit třeba potravinovými doplňky? Je mi čerstvých 34 let.

Předem děkuji za odpověď

Ivana

Dobrý den, paní Ivano,

částečně se může rozdíl připsat rozdílům v laboratoři, je potřeba se dívat jaká referenční mez je pro každou laboratoř dána. Během stimulace je třeba opakovaně kontrolovat hladiny FSH, LH a E2 a podle výsledků dávku léků a délku stimulace upravit. Braní antikoncepce před stimulací je zbytečné, ale výrazný vliv na počet vajíček by neměl mít.

Hladinu AMH nelze léčebně ovlivnit. Ukazuje jen množství aktivních folikulů (množství granulárních buněk) ve vaječníku. S věkem klesá, ale může se sinusoidně měnit.

S pozdravem

prim. MUDr. Pavel Texl
 
 
 

Dobrý den, pane doktore,

 
mnohokrát děkuji za odpověď. Mohu se ještě zeptat, zdali jste slyšel o DHEA a pokud ano, podává se to v ČR? Mohlo by to pomoct ke většímu množství a kvalitnějším vajíčkům?
Předem děkuji za informaci.
 
S pozdravem

Ivana

Dobrý den, paní Ivano,

DHEA je prekurzor testosteronu a léčebně ho někde používají, především USA, ale efekt je nulový.

Může pozitivně ovlivnit pravidelnost cyklu, trochu zvýší libido, ale kvalitu a počet vajíček určitě ne.

V Evropě není registrovaný a nepoužívá se.

S pozdravem

prim. MUDr. Pavel Texl