Dobrý den,

ráda bych se zeptala na váš názor, co by mohlo způsobovat to, že nejsem schopná ani pomocí IVF otěhotnět, popř. jaká vyšetření naše nebo embryí by bylo dobré doplnit pro větší šance na úspěšné početí. Již 3 roky docházíme s manželem (já 36, manžel 43) do CAR.

Prošli jsme všemi počátečními vyšetřeními (imunologie, pohovor na genetice, krevní testy, spermiogram, průchodnost vejcovodů), vejcovody mi letos byly pro oboustranný sactosalpinx bezproblémově odstraněny (hysteroskopie bez nálezu). Na imonologii mi nasadili Medeol 1x denně 4mg (důvod už si nepamatuji). Tzn. že jinou šanci než IVF už nemáme (kromě adopce). V 1. cyklu IVF krátký protokol (odběr 14. den), puregon, orgalutran, ovitrelle, odebráno 15 oocytů, 3 oplozená metodou ICSI, zbylých 10 se spojilo přirozeně, do 5.dne zbylo 7 embryí, vše pro OHSS zamraženo, následně transferováno ve čtyřech řízených cyklech (estrimax, utrogestan) bez úspěchu.

V 2. cyklus IVF stejný protokol s nižší dávkou, puregon, orgalutran, decapeptyl. Odebráno 7 oocytů, ICSI 2, přirozeně 3, do 5. dne 3 blastocysty, vše mraženo. Teď jsem po laparoskopii po prvním, znovu neúspěšném, řízeném KETu. Proto se chci zeptat, zda při příštím IVF cyklu zvolit třeba vitrifikaci místo obyčejného mražení, zvolit jiný protokol nebo léky, nechat embrya vyšetřit nebo cokoliv, co by šanci mohlo zvýšit. A taky jestli se vyplatí připlatit si embryoglue nebo nechat embryo před KETem řízeně vyhatchovat. Děkuji moc za odpověď, zatím to bereme sportovně, ale už se blížíme ke 3. že 4 hrazenýchch cyklů…

Lenka

Dobrý den, paní Lenko,

u nás bychom určitě volili jinou stimulaci – jiné preparáty, ale hlavně pravidelné kontroly s odběry krve na FSH, LH a E2 + UTZ – to minimálně 3-4 během stimulace.

Dále bychom doporučili u partnera doplnit vyšetření fragmentace DNA u spermií a podle výsledků volit metodu oplození – buď MACS+ICSI nebo MACS+PICSI.

Vitrifikací se snad už mrazí embrya ve všech centrech…my sami ji používáme už více než 15 let. Ale taky máme už 4. vitrifikační techniku. Důležité jsou výsledky a úspěšnost…

AH ani Embryoglue Vám úspěšnost nezvýší. Výsledek záleží především na kvalitě embrya a ta je dána stimulací, správným načasováním odběru vajíček (podle kontrol), kvalitu práce laboratoře, apod.

PGT lze určit doporučit, ale musí se to dělat ve prospěch pacientů…

Pokud máte zájem, nabízím Vám nezávaznou a bezplatnou konzultaci v mé ambulanci, sami se pak budete moci lépe rozhodnout.

S pozdravem

Sanatorium Helios CZ

prim. MUDr. Pavel Texl

vedoucí lékař a ředitel sanatoria

Scroll to Top