Vyberte stránku

Dobrý den,
než položím otázku, v krátkosti popíšu svou situaci.

Od porodu 11/2017 přirozeně nemenstruuji. 9 měsíců jsem kojila, to jsem chybějící menstruaci neřešila vůbec, po ukončení kojení jsem po dalším čekání byla na injekci agolutinu, která menstruaci nevyvolala. Menstruace přišla až po měsíčním užívání léku Klimonorm. V následujících cyklech proběhlo 5 IUI (v každém cyklu byl tedy v druhé půlce užíván Utrogestan 1-0-1, po kterém menstruace vždy přišla). Aktuálně jsem po prvním neúspěšném IFV (ET jednoho embrya, menstruace přišla i přes užívání Utrogestanu 10.den po ET). Nyní je 11.DC prvního cyklu po nezdařeném pokusu IVF. V následujícím cyklu bychom rádi s manželem podstoupili KET.

Nyní k otázce týkající se aktuálního cyklu…Mám pouze čekat, zda se menstruace sama objeví? (přestože na UTZ při preventivní prohlídce nebyl vidět 10.DC žádný rostoucí folikul, takže ovulace se pravděpodobně konat nebude, tedy je možné, že menstruace sama nepřijde a bude to nutné řešit agolutinem) Nebo by bylo lepší řešení brát od 17.DC utrogestan 1-0-1 po dobu 10 dnů a tím pádem vědět, že po vysazení menstruace přijde? Ráda bych zvolila tu variantu, která by byla “vhodnějším startem” pro následující cyklus, ve kterém bychom chtěli jít na KET.

Dále mám ještě otázku týkající se váhy, resp. procenta tuku v těle. Vzhledem k tomu, že jsem se již několikrát setkala s názorem, že mám přibrat a pak určitě otěhotním, začínám přemýšlet i o tomto. Dle posledního InBody (vím, že tomůže být značně nepřesné) mám okolo 14% tuku v těle. Existuje nějaký způsob vyšetření, kterým lze ověřit možný nedostatek tuku v těle a tedy i hormonů? Základní hormonální profil mi byl určitě proveden.

Přeji krásný den a předem mockrát děkuji za odpověď

Helena

Dobrý den, paní Heleno,

počkejte do 30. dne cyklu a pokud menses nezačnou, jděte na kontrolní UTZ. Před dalším KETem můžete zkusit malou dávku FSH  3., 4., 5., 7. den cyklu (75j. s.c.), většinou to vyvolá ovulaci a vznik dobrého endometria.

Zvyšování váhy není jistě nyní nutné a pravděpodobnost úspěchu nezvýší.

S pozdravem

prim. MUDr. Pavel Texl