DISKUZE

Dobrý den, pane doktore,
ráda bych se zeptala, zda byste mi doporučil po druhém neúspěšném IVF (vždy jen jedno embryo k zavedení) diagnostickou laparoskopii. Je mi 35, AMH 1,72, žádné problémy, MS pravidelná – téměř bezbolestná, cyklus 25 dní. Příčina sterility je neznámá. Vyšetřena i imuno a genetika, průchodné vejcovody mám, horm.profil ok, manžel v pořádku.
Dále se chci zeptat, zda je pravda, že opakovanými stimulacemi se snižuje ovariální rezerva. Někde jsem četla, že dozrávají folikly, které by v přirozeném cyklu nedozrály, takže by neměly rezervu snižovat, nebo to chápu špatně?

Alena

Dobrý den, paní Aleno,

píšete, že manžel je v pořádku, ale můžete mi napsat konkrétní vyšetření a jejich výsledky?

Dále bych potřeboval informaci, jak předchozí IVF cykly probíhaly – přesně stimulace, oplození, kultivace,…

Stimulacemi se ovariální rezerva nesnižuje. Většina folikulů zanikne, aniž by došlo k ovulaci. Tento proces se označuje jako atrezie. Dochází k ní bez ohledu na to, zda je žena těhotná, má normální menstruační cyklus, bere hormonální antikoncepci, nebo podstupuje umělé oplodnění.

S pozdravem

prim. MUDr. Pavel Texl
 
 
 

Dobrý den. Díky za odpověď.

1. IVF stimulace elonva pak cca po 6 dnech 150 jednotek bemfoly asi 2 dny a pak poslední dny zvýšená dávka na 250 jednotek, dále orgalutran. Odběr 13.den. Celkem 13 foliklu a 5 zralých vajíček, ostatní prázdne. Oplodnění metodou Icsi celkem 3 vajicka. Do pátého dne kultivace jedna blastocysta jednickove kvality – neuchytila se.

2. IVF (stimulace stejne centrum a jiná dr) Puregon první den 300 jednotek a pak po celou dobu stimulace 250 jednotek, poté jsem pripichovala luveris a zase orgalutran proti popraskani tuším. Folikly byly nesoumerne velikosti. Bylo jich 7, z toho 4 vajíčka, ovšem 3 nezrala a pouze jedno zbývající oplodněne zase metodou icsi. Vyvíjelo se trochu rychleji, takže kvalita 2. Zavedeno bylo 3.den, jelikož bylo jedno. Což byl možná zbytečný ET. Příště už bych chtěla i tak počkat do pátého dne.

Manžel má spermiogram i vyšetření na fragmenaci spermii (doufám, že je to správně). Též pohlavní choroby, bakterie v moči. Vše ok.

Dle doktorky jsem se již nejspíše narodila z nižší rezervou vajíček(vím, že se s počtem žena rodí). Moje amh nyní je 1,72, jak jsem psala – 35 let. Nezrala vajíčka při poslední stimulaci prý dle paní dr ukazují na špatnou kvalitu, když nedorzala ani po ovetrile.

Nyni navrhuje buď laparoskopii, aby se zkontrolovalo, že je vše v poradku, nebo se mohu vrhnout do dalšího IVF. Stimulaci by změnila a zkusila by agonistu a nejspíš menopur (ten navrhovala už minule, než zvolila puregon a já ho teď chci zkusit).

Menstruaci mám pravidelnou, téměř bez bolesti a slabší, nikdy žádné infekce, záněty, žádné cysty, cytologie vždy v pořádku. Prý tam i bez příznaků může být endometrioza, nebo cokoliv jiného. Ta se sice obchází právě IVF, ale prý by se po odstranění zvedla šance na přirozeně otěhotnění i na IVF.

Nevím zda je tedy lepší jít do dalšího pokusu a zkontrolovat tedy malou pánev až třeba před 4.pokusem, nebo už teď.

Už přemýšlím i nad variantou darovanych vajíček. Jelikož když mám pokaždé jedno embryo k zavedení a nic k mrazení, tak je to pro mě špatné jak psychicky, tak finančně. S darovanym vajíčkem by asi byla šance větší.

Děkuju moc.

Alena

Dobrý den, paní Aleno,

endometriosa neovlivňuje kvalitu vajíček, jen snižuje pravděpodobnost spontánního otěhotnění přítomností zvýšené přítomnosti fagocytů v oblasti malé pánve. LSK nepřinese zlepšení ani nic nového.

Já bych volil jinou stimulaci, která si myslím, také přinese lepší výsledek. Doporučuji stimulaci Diphereline od prvního dne cyklu a od druhého dne 150 j Menopuru. 5., 8., 11. den stimulace kontrolní odběry krve na FSH, LH E2 a podle těchto hodnot upravovat dávky FSH. Pokud budete chtít, poradím, co bych dělal já.

U spermiogramu mě přesto zajímá přesná hodnota, tedy: počet, progresivní pohyb a % morfologicky správných spermií.

Co už nemůžu ovlivnit je kvalita vybavení a technika práce Vaší IVF laboratoře. Ale myslím si, že by bylo také vhodné porozhlédnout se i jinde…

S pozdravem

prim. MUDr. Pavel Texl
 
 
 

Dobrý den, děkuji za odpověď.

Přesné hodnoty u spermiogramu bohužel nevím, jen vím, že je v normě. Byl dělán opakovaně a nikdy nevyšel špatně, spermií bylo nad normu, víc si bohužel nepamatuji.

A může odstraněná endometrioza mít vliv na úspěch umělého oplodnění? Paní dr mi totiz říkala, že i při umělém oplodnění je lepší, když tam ta endometrioza není.

Jeste by mě zajimala jedna věc. Doktorka mluvila, že tedy ještě neví, jake budou jednotky menopuru, ale říkala že třeba 200 nebo 250. Vy doporučujete 150. Mohu se zeptat, co ovlivňuje ta výše dávky. Jestli treba počet vajíček, nebo jejich zrání atd. A co se stane, když lékař dá zbytečně vysoké dávky?

Při druhé stimulaci jsem měla vyšší dávky léků (250) a výsledek byl horší než při nizsi (150).

Mela jsem právě zato, že zvýšení dávky přinese větší pocet vajíček.

Děkuji moc

Alena

Dobrý den, paní Aleno,

endometriosa neovlivňuje kvalitu vajíček, jen snižuje pravděpodobnost spontánního otěhotnění přítomností zvýšené přítomnosti fagocytů v oblasti malé pánve. LSK nepřinese zlepšení ani nic nového.

Já bych volil jinou stimulaci, která si myslím, také přinese lepší výsledek. Doporučuji stimulaci Diphereline od prvního dne cyklu a od druhého dne 150 j Menopuru. 5., 8., 11. den stimulace kontrolní odběry krve na FSH, LH E2 a podle těchto hodnot upravovat dávky FSH. Pokud budete chtít, poradím, co bych dělal já.

U spermiogramu mě přesto zajímá přesná hodnota, tedy: počet, progresivní pohyb a % morfologicky správných spermií.

Co už nemůžu ovlivnit je kvalita vybavení a technika práce Vaší IVF laboratoře. Ale myslím si, že by bylo také vhodné porozhlédnout se i jinde…

S pozdravem

prim. MUDr. Pavel Texl