Dobrý den,

chci se zeptat, zda je možné, že vzhledem k zvýšené dávce stimulace před IVF mohlo dojít prostřednictvím hyperstimulačního syndromu k polycystickým vaječníkům.

Před cca půl rokem jsem podstoupila hormonální stimulaci aplikovala jsem si Gonal 185 jednotek, následně jsme čekali 3 měsíce na genetiku embryí, vše bylo v pořádku pouze jsem měla slabý hyperstimulační syndrom. Další měsíc jsem neovulovala, následně, aby se provedl KET mi byla stimulována ovulace etruzilem a tam začal problém měla jsem cca nějakých 6 folikulů o velikostech 15,14,13,13,12,11mm ve 12.DC následně 13.DC už byl největší folikul o velikosti 19mm v této době jsem měla zvětšený vaječník. Poté se aplikoval ovitrelle a za 5 dní jsem šla na KET, bohužel neúspěšně. Děloha se vyčistila samovolně a další cyklus jsem měla ovulaci. Nyní je to tedy 2. cyklus po KET a moje paní gynekoložka mi diagnostikovala polycystické vaječníky. Chci se zeptat, zda v tom vidíte nějakou souvislost a zda stimulace etruzilem mohla způsobit toto onemocnění a způsobit mi hormonální nerovnováhu. Nyní jsem 13.DC a největší folikul má 13mm druhý 12mm.. mám tento měsíc podstupovat druhý a poslední KET z tohoto IVF ? Momentálně neužívám žádnou stimulaci pouze užívám na doporučení gynekoložky Drmek obecný.

Děkuji s pozdravem

Kamila

Dobrý den, paní Kamilo,

stimulace nevyvolala vznik PCO. PCO je jen příznak u hyperandogenního syndromu (PCO, zvýšený testosteron a převrácený poměr FSH a LH). Za příčinu se považuje hyperinsulinémie. Ženy s PCO mají ve vyšším věku sklon k diabetu II. typu.

Příprava Etruzilem, jako antiestrogenem, není podle mne optimální. Ale úspěšnost transferů závisí především na kvalitě embrya. Kvalitní embrya mají úspěšnost kolem 50 %.

Proto po třech transferech by mělo být těhotných asi 80 % párů.

Sanatorium Helios CZ

prim. MUDr. Pavel Texl

vedoucí lékař a ředitel sanatoria

Scroll to Top