DISKUZE

Dobrý den,
s manželem, oba 30 let, se snažíme otěhotnět přirozeně asi 8 měsíců. Spermiogram vykazuje Asthenospermia (pohyblivost A 17 %, C 23 %) Ph, vzhled i zkapalnění je normální. Koncentrace 147 000 000 ml-1, celkové množství 499 800 000, normální morfologie 8 %.
Mně paní doktorka dělala vyšetření Hormonální profil, všechno v normě až na FSH, které vyšlo 10,67. Vzali mi znovu krev a mam se dostavit na ultrazvuk 14 DC, i pro nové výsledky.
Chci se zeptat, zda by v případě bylo možné nejdříve postoupit a zkusit IUI? Zda je tam šance? Případně zda je nutná pouze IVF?
Výsledky mně osobně, jako laikovi, nepřijdou nijak extra hrozné, určitě se budeme snažit počít přirozeně.
Děkuju

 

Jana

Dobrý den, paní Jano,

můžete mi, prosím, poslat kopii výsledků spermiogramu? Je třeba znát kompletní údaje.

Děkuji

prim. MUDr. Pavel Texl

 
 

Dobrý den,

určitě, je to spermiogram z prosince 2019.

S pozdravem

 

Jana

Dobrý den, paní Jano,

výsledky vyšetření spermiogramu se mi zdají minimálně zvláštní – že by mezi spermiemi byly jen rychle progresivní (A) a neprogresivní (C), ale nebyly žádné pomalu progresivní (B) …se mi zdá dost nepravděpodobné. Proto si myslím, že výsledky nebudou úplně objektivní.

Morfologie 8% je také spíš nadprůměrný výsledek a málo častý, ale ne nemožný…

Pokud se snažíte o přirozené otěhotnění, pak by bylo vhodné spermiogram zopakovat (můžete se objednat k nám, provádíme zdarma) + doplnit funkční testy spermií, zejména pak PCT test a fragmentaci DNA spermií, případně vyloučit přítomnost autoprotilátek. Bylo by také vhodné doplnit více vyšetření u Vás.

IUI má obecně velmi malou úspěšnost (pod 10 %) i v případě dobré indikace. Pokud bychom brali výsledky SPG jako relevantní, pak zejména co se týče progresivně pohyblivých spermií, jste výrazně pod normou a indikováno je spíše IVF. Ale doporučuji zopakovat a doplnit více vyšetření a pak se teprve rozhodovat pro efektivní postup.

S pozdravem

prim. MUDr. Pavel Texl