Dobrý den,

chtěla bych Vás požádat o Váš odborný názor. V květnu 2021 jsem podstoupila 1. IVF cyklus, který musel být přerušen ještě před ET z důvodu zastavení vývoje jediného embrya. Při transvaginální punkci se z 8 folikulů podařilo získat 4 oocyty, z nichž pouze jeden byl oplodněn. Původně byla v plánu prodloužená kultivace do stádia blastocysty. Následující den po punkci mi však embryoložka sdělila, že pokud máme pouze jedno embryo, doporučuje transfer už druhý den (čemuž jsem se tedy velmi podivovala). Embryo se však již druhý den přestalo vyvíjet. Na všech oocytech se prováděla PICSI a polarizační mikroskopie.

Již máme za sebou základní genetické vyšetření – karyotypy nás obou jsou v normě, mně byla zjištěna Leidenská mutace, proto jsem si každý den v průběhu stimulace musela aplikovat také Clexane. Před zahájením IVF cyklu jsme absolvovali rovněž základní imunologické testy s negativním výsledkem. Dle výsledků spermiogramu má manžel pouze 6 % progresivně pohyblivých spermií, u posledního odběru v den punkce to však bylo 11 %. Mně byla zjištěna snížená hodnota AMH 0,85 a nižší citlivost FSHr na gonadotropiny. Hormonální profil z 1. dne MC jsem měla v normě – FSH 12 mIU/ml, LH 4,6 mIU/ml.

Stimulace probíhala dle následujícího protokolu: 3. den kontrola (odběry, UZ), zahájení stimulace – 3. – 6. den Pergoveris 275 IU, 7. den kontrola (odběry, UZ), 7. – 9. den Pergoveris 300 IU + Cetrotide 0,25, 10. den kontrola (odběry, UZ), 10. – 11. den Pergoveris 300 IU + Cetrotide 0,25 + 11. den Ovitrelle v 19:45 hod., 12. den bez hormonálních léčiv, 13. den transvaginální punkce v 7:45 hod.

Manželovi je 36 let, mně 30 let. O miminko jsme se pokoušeli 15 měsíců, než jsme se rozhodli vyhledat odbornou pomoc. Děti zatím nemáme. Oba jsme zdraví a s ničím se neléčíme.

Jaký byste navrhovali další postup? Má smysl pokoušet se o další stimulaci vlastních oocytů? Pokud ano, doporučili byste stimulaci provést jinak (volba léčiv, délka stimulace, načasování kontrol apod.)? Případně jaká další vyšetření by podle Vás bylo vhodné doplnit?

Předem Vám mockrát děkuji za odpověď!

S pozdravem

Romana

Dobrý den, paní Romano,

určitě bychom hodně věcí udělali jinak. Bylo by vhodné doplnit ještě více vyšetření i u partnera, podle výsledků pak volit metodu oplození. Také bychom dělali určitě jinak stimulaci. Pokud Vám embryolog doporučuje transfer embrya druhý den, nemám k takové laboratoři vůbec důvěru.

Pokud máte zájem, můžete se objednat k nezávazné a bezplatné konzultaci do mé ambulance. Současně bychom doplnili potřebná vyšetření. Osobně Vám taky lépe vysvětlím, co bychom dělali jinak.

Objednat se můžete na tel. čísle 549 523 258.

S pozdravem

Sanatorium Helios CZ

prim. MUDr. Pavel Texl

vedoucí lékař a ředitel sanatoria

 

Dobrý den, pane primáři,

děkuji Vám za tak včasnou odpověď. Moc si vážím Vaší ochoty nám pomoct. Určitě mám zájem objednat se k Vám do ambulance na konzultaci. Jen bych se chtěla zeptat, zda je nezbytné, aby byl přítomen i manžel. Nechává to plně v mé kompetenci. Jde o to, že těch konzultaci už bylo mnoho a není pro něj jednoduché skloubit to s prací. Já se z práce mohu uvolnit téměř kdykoli. 

Předem děkuji za odpověď.

S pozdravem 

Romana

Dobrý den, paní Romano,

při první konzultaci provádíme i spermiogram a funkční testy spermií, tak by bylo vhodné, kdyby přišel i partner. Zkuste se s koordinátorkami domluvit na termínu, určitě najdete nějaký, který Vám bude vyhovovat.

Děkuji za důvěru

Sanatorium Helios CZ

prim. MUDr. Pavel Texl

vedoucí lékař a ředitel sanatoria

 

Scroll to Top