Vyberte stránku

Dobrý den, dovoluji si obrátit se na Vás s dotazem. Je mi 32 let, hormonální profil 2. DC – FSH 5,5, LH 7,2, AMH 6,6. Cyklus mám naprosto pravidelný 32 dní. Dá se z tohoto usoudit, že mám PCOS? CAR navštěvujeme od 11/2017, celou dobu nám říkají, že jsme zdraví, každý měsíc ultrazvuk, vždy dominantní folikul. V červnu před stimulací na IVF jsem poprvé zaslechla slovo PCOS od lékařky, a že mi hrozí OHSS (což se i stalo,stimulace GONALEM). Nikdo mi ale není schopen nic vysvětlit, každou chvíli jsem u jiného doktora (nemoci, dovolená, už tam nepracuje atd.). Je možné, že mám opravdu PCOS, byť mám vždy dominantní folikul, a přesto jsou cykly anovulační? Neměla jsem tohle řešit primárně, než jsem podstoupila IVF? Nyní mám podstoupit první KET v nativním cyklu, 10 DC mám sliznici 6,5mm a bylo mi řečeno, že je to málo, je možné, že sliznice ještě naroste, když mám cyklus 32 dní a (asi)ovulaci až 16-17 DC? Mnohokrát děkuji předem za odpověď.

Gabriela

Dobrý den, paní Gabrielo,

Pojem PCOS je již v moderní gynekologii neužívá, nyní se na problematiku nahlíží jako na primárně metabolické onemocnění a nazývá se hyperandrogenni syndrom. Vyznačuje se zvýšenou hladinou testosteronu, který je k diagnóze nutné stanovit. Pokud míváte viditelný dominantní folikul, pak to spíše PCOS vylučuje, ten se vyznačuje tím, že všechny folikuly jsou drobné a žádný přirozeně nedoroste do stádia zralého folikulu.

Každopádně doporučeným řešením Vaší situace je IVF cyklus. KET v nativním cyklu též doporučujme. Sliznice 6mm a více je naprosto dostačující. Není třeba přidávat estrogeny. Při délce cyklu 32 dní, bych Vám doporučil kontrolní UZ kolem 14. DC, dále od 16. DC začít gestageny a KET na 20. DC. Ovulace pochopitelně není k úspěšnému KET potřeba.

Držím palce!

MUDr. Jakub Texl