Vyberte stránku

Dobrý den pane doktore, 
jsem velmi “komplikovaný případ”. Je mi 27 let, manželovi 32 let. Mám PCOS, naprostá absence přirozené menstruace a ovulace. AMH 17,5. Před půl rokem jsem podstoupila drilling vaječníků, průchodnost vejcovodů v pořádku, odstraněné srůsty po operaci slepého střeva. Po laparoskopii přirozeně nepřišla ovulace ani menstruace.
Před laparoskopií jsem nereagovala na stimulaci Gonnalem ani Clostilbelgytem. Po laparoskopii se mě podařilo nastimulovat až Femarou 2x k IUI, neúspěšně.
Poté jsme šli do 1. IVF. Byla jsem stimulovaná Menopurem 200 jednotek 11 dní, od 7. dne jsem připichovala 0,25 Orgalutranu. Vše probíhalo v pořádku až do posledního UZ, kde bylo jasné, že mám OHSS. Paní doktorka, aby zmírnila OHSS, mi před OPU dala na dozrání vajíček místo Pregnylu Decapeptyl dvě dávky. Ihned po OPU jsem byla hospitalizovaná s těžším OHSS. OPU dopadlo tak, že mi odebrali “jen” 20 folikulů z jednoho vaječníku, k druhému se nepodařilo dostat, byl zafixován pod žebry. Z 20 folikulů a 8 vajíček jich bylo 8 oplodněno (ICSI), zůstaly nám 4 embrya (5 denní blastocysty). Je tento úbytek běžný? Transfer byl vzhledem k OHSS odložen.
Lékaři vzhledem k mé rizikovosti a komplikacím při stimulaci nechtějí jít do další stimulace a zatím se nechtějí kromě KETU bavit, co dál…
Zajímalo by mě, jak vidíte mou šanci otěhotnět se 4 embryi (prý velmi dobré kvality aa, ab, ba, bb)? Jak byste mě nejlépe připravil na KET? Mám ho odložený o 2 měsíce.
Je ještě nějaké šance v mém případě, pokud bych neotěhotněla ze zamrazených embryí, jak získat má vlastní vajíčka? Budu moc ráda za všechny vaše cenné postřehy.
Děkuji moc a přeji vše dobré.

Věra

Dobrý den, paní Věro,
myslím si že není třeba čekat na transfer 2 měsíce, ale to ničemu neublíží.
Pak doporučuji postupně po jednom embryu provést 4x KET. Pokud otěhotníte, není co dále řešit. Pokud ne, pak opakovat IVF, ale postup vašeho IVF centra není podle mne optimální. Během stimulace je nutné opakovaně kontrolovat krev na FSH, LH a E2 a tím předcházet OHSS. Po OPU včasnou aplikací Solumedrolu můžete zablokovat rozvoj OHSS.
Použití  Decapeptylu před OPU místo Pregnylu také není optimální pro kvalitu vajíček a následně embryí.

Zda jsou Vaše embrya kvalitní nebo ne ukáže až výsledek transferů. To, čemu jedno centrum říká kvalitní, může pro druhého být nevhodné k transferu.

V případě neúspěchu doporučuji osobní konzultaci v mé ambulanci.

Děkuji za důvěru

prim. MUDr. Pavel Texl