Vyberte stránku

Dobrý den pane doktore,
chtěla bych Vás poprosit o radu a znát Váš názor na navrženou volbu protokolu při plánovaném druhém IVF cyklu. Při první IVF jsem byla stimulována Gonalem + cetrotide + pregnyl + prednison, bohužel bez úspěchu (odebráno 21 foliklů z toho 10 zralých), jedno embryo zavedeno a 3 zamražena. Poté absolvován KET (2embrya) pouze biochemické těhotenství. Nyní jsem přešla do jiného centra, kde mi byla provedena další vyšetření (imunologie, genetika), při kterém se zjistila vysoká buněčná imunita. Zahájena léčba u dr. Malíčkové (Metypred + Pentomer na 5 týdnů) bohužel bez výsledku. Nyní paní dr. Malířková navrhuje léčbu Dexamedem 6 týdnu před plánovaným transferem + intralipidy. Proto plánuji další cyklus IVF paní doktorka navrhuje dlouhý protokol, mám z něj ale strach z důvodu OHSS (AMH mám 6,34), že mají s dlouhým protokolem lepší zkušenosti z hlediska výtěžnosti zralých vajíček. Chtěla bych proto znát Váš názor na zvolený protokol a jaký je rozdíl v dlouhém a krátkém protokolu? Je vyšší procento OHSS u dlouhého protokolu nebo stejné jako u krátkého? Ještě v roce 2015 mi při LPSK byla zjištěna endometrioza na pobřišnici, která byla operativně odstraněna, nyní mi bylo řečeno, že pokud netrpím obtížemi je LPSK pro vyloučení endometriozy zbytečná. Může mít endometrióza vliv na otěhotnění při IVF? Omlouvám se za takto dlouhý dotaz a děkuji Vám za odpověď. Přeji krásný den. S pozdravem

Veronika

Dobrý den, paní Veroniko,
nepíšete kolik je Vám roků, ale obecně u žen do 35 let a současně pokud je u Vás vyšší AMH, je velmi vhodný právě dlouhý protokol.
Vaše první stimulace krátkým protokolem se ziskem 21 vajíček a jen 10 zralých znamená, že dávkování FSH bylo příliš vysoké a délka stimulace krátká.
V našem centru máme velmi dobrou zkušenost s dlouhým protokolem a menoupauzálními preparáty, které obsahují i LH, které je nutné pro kvalitu a znalost vajíček (Menopur, Eigenorm). Stimulace musí trvat aspoň 11-12 dní, mnohdy i déle, je nutné dělat průběžné kontroly nejen UZ, ale i hormonů z krve.
Dlouhý protokol znamená menší riziko OHSS.
Pokud byla endometrióza odstraněna operačně a nemáte potíže, je nyní opakovaná laparoskopie zbytečná, aktivitu onemocnění lze odhadovat pomocí odběru Ca125.
Agresivní tlumení imunity před transferem považujeme za ne úplně nutné. Pokud je kvalitní embryo, tak se uchytí v každém prostředí. Vše záleží hlavně na kvalitě embrya, na ní se výrazně podílí i kvalita embryologické laboratoře.
Na závěr doporučuji nikdy netransfeovat více než jedno embryo náraz a vždy trvat na tom, aby se embryo mrazilo každé zvlášť.
Pokud byste měla zájem, můžeme Vám nabídnout nezávaznou a bezplatnou osobní konzultaci u nás.
S pozdravem a přáním hezkého dne,

MUDr. Jakub Texl

Dobrý den pane doktore,
děkuji za Vaší odpověď. Ještě bych se Vás ráda zeptala na snižování buněčné imunity před plánovaným transferem. Hodnoty CD3-CD16,56+ jsou 31,6 a TNF ALFA 75. Tyto hodnoty mám po pěti týdenní léčbě Metypredem 8mg/den a Pentomerem. Nyní proto p. doktorka Malíčková navrhuje léčbu uvedenou v předchozím dotazu. Můj dotaz tedy je, zdali byste u Vás takovéto hodnoty imunity před transferem řešili či nikoliv? 
Děkuji za odpověď. S pozdravem

Veronika

Dobrý den, paní Veroniko,
v otázkách imunologie vždy spolupracujeme se specialistou, i když naše centrum je v otázkách radikálního tlumení imunity spíše konzervativní. Hodnoty CD16,56 což jsou NK buňky, jsou hraničně vyšší (norma do 27-28). Velmi záleží na tom, jaké byla embrya v 1. centru kvality a jestli tedy je možné neúspěch přičítat spíše na vrub špatného embrya nebo imunity.

Napřed bych doporučil absolvovat stimulaci, odběr vajíček, oplození, kultivaci do 5-6 dne a provést biopsii na vyšetření PGS. Na výsledky budete čekat cca 3 týdny. Po toto období není třeba imunitu tlumit. Pokud bude více kvalitních vyšetřených embryí k transferu, klidně bych provedl jeden KET bez léků na tlumení imunity. Pokud by byl neúspěšný pak postupujte dle doporučení imunologa.

MUDr. Jakub Texl