Vyberte stránku

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda máme šanci stát se rodiči a jaký postup byste volil v případě dalšího IVF (1.IVF jsme absolvovali na jiné klinice – vaše centrum mi bylo doporučeno až teď, protože jsme ze Středních Čech tak hledat v Brně by nás nenapadlo). V případě, že by bylo potřeba dalšího IVF, tak bychom se na vás rádi obrátili. 🙂 Tak tedy k dotazům.. Je mi 28let a partnerovi 36let. Jsem po 2 zamlklých těhotenství a jednom mimoděložním těhotenství (odebrán vejcovod). Poslední těhotenství bylo před 3lety a od té doby nic. U mě byla zjištěna občasná hyperprolaktinémie, vejcovod průchozí, laparoskopie bez nálezu, HP v normě, cyklus jakž takž pravidelný. Prodělala jsem 6 cyklů s clostilbegytem a IUI – bez výsledku. Na imunologii zjištěny protilátky proti spermiím a trofoblastu (BI pozitivní, výrazně snížená inhibice migrace – doufám, že to píšu správně), poz. Annexin V v IgM – nasazen Medrol 4mg, po ETu flaxiparine. Partner měl v poslední době SPG kolem 6milionu spermií s dobrou pohyblivostí avšak v dubnu objeveny zvýšené ASA protilátky. (dá se s tím něco dělat?). Na výsledky z genetiky čekáme. Nyní jsem po 1.IVF Ovaleapem,Org – odebráno 30folikulů, 27oocytů, oplodněno 21 a po prodloužené kultivaci 5 embryí. ET – 4BB expandovaná blastocysta, další ex. blastocysty zamraženy v kvalitě 4BB a 4BC. Můj dotaz zní jestli je to dostatečná kvalita na to aby se uchytili a vyvinuly správně? Jestli má smysl dělat KET s takovouto kvalitou embryí nebo spíš jít do dalšího pokusu IVF. Je možné dostat díky jiné stimulaci kvalitnější oocyty? Doporučoval byste mi PGD/PGS a mám na něj podle diagnozy nárok (poj. VZP)? Bylo mi řečeno, že kvalita vajíček byla hodně ovlivněna velkým počtem folikulů. Byl by pro příště lepší dlouhý protokol nebo nativ? Děkuji moc za odpovědi!

Lucie

Dobrý den, paní Lucie,

pokud by bylo vše řádně vyšetřeno hned na začátku, mohla jste si mnohé ušetřit…

Např. pozitivita protilátek proti spermiím a trofoblastu v podstatě vždy znamená indikaci k IVF… rozhodně počkejte na všechny výsledky vyšetření, které zatím nemáte, vč. genetiky. Vzhledem k Vašemu věku bychom volili dlouhý protokol s agonistou GnRH (Dipheriline) a FSH současně s LH (Merional), zde je předpoklad zisku možná menšího počtu vajíček, ale zralých. Dle našich zkušeností zhruba 1/3 oplozených oocytů nakonec dozrává v kvalitní blastocyty.

Hodnocení kvality blastocyst má pro klinického lékaře i pacienta význam pouze v rovině vhodné / nevhodné k použití. Tuto informaci by Vám měli dát i v embryologické laboratoři, je těžké vyjadřovat se ke kvalitě embryí na dálku, nicméně jejich kvalitu lze znova zhodnotit i po rozmražení.

Nativní cyklus nedoporučujeme. Je to drahé a výsledek velmi nejistý. PGS bych naopak doporučil vzhledem k anamnéze zamlklých těhotenství a zatím neúspěšnému IVF.

V rámci pozitivity Anexinu V je vhodná kontrola u hematologa a vyšetření trombofilních rizik. Užívání Fraxiparinu pak ponechat na hematologovi. Pokud není indikace, tak je užívání zbytečné nebo i nežádoucí. Rovněž kortikoidy nasazovat až po konzultaci s klinickým imunologem. Doufejme, že to takto u Vás proběhlo.

Transfery preferujeme v maximální možné míře v přirozených cyklech s minimem medikace.

MUDr. Jakub Texl