DISKUZE

Dobrý den pane doktore,
chtěla bych Vás požádat o Váš názor na naši situaci. Mám 34 let, manžel 37. O dítě se snažíme skoro 5 let. Ani přirozeně ani po IVF jsem nikdy neotěhotněla. Manžel má slabší spermiogram. V r. 04/2017 byl operován mikrochirurgicky na varikokélu. V r. 2018 po dobu cca 6 měs. si píchal Bemfolu 2x / týden 150i, užívá stále silné antioxidanty-výživové doplňky, podíl spermií s fragmentovaných DNA 19% (norma12%). Přesto spermiogram se pohybuje stále od 3-10mil / ml. Já jsem podstoupila 1x IVF se stimulací Diphereline, GONAL, Luveris odebraných 24 vajíček, zralých 20, oplodněním ICSI 16, do 5. dne přežilo 7, které byly vyšetřeny PGD. 3 z nich byly aneuploidie, 1 s mozaikou, 2 euploidní, a 1 nebyla vyšetřena. Ani jeden KET eploidních nebyl úspěšný.
Hormonální profil máme oba v normě. Karyotyp normální mužsky / ženský. Chlamydie, ureaplazmy, mykoplazmy negativní. U mě bylo v rámci reprodukční imunologie zjištěny po 1. KETu zvýšené TNF, kortikoidy jsem odmítla, momentálně si píchám Igamplia 2x / týden, výsledky jsou v normě, v 10/2019 jsem absolvovala dg. hysteroskopii s odstraněním polypu na dně dělohy. Závěr: zachycen polyp s rysy polypoidní adenomyómu. Přesto se druhý KET nezadaril (1/20). Sliznice mi přirozeně roste, posledně 5 dní před KET 9,8mm. No už 11. den po KET jsem dostala normální menses navzdory užívání progesteronu 600mg / den. Připisuji to spíše Fraxiparinu, který mi dala Dr. preventivně.Chtěla bych se tedy zeptat, co si myslíte, jaký postup v naší situaci navrhujete, abychom se konečně posunuli, protože už nevíme co zkusit a jsme z toho zoufalí. A transferovat i to nevyšetřené embryo, nebo absolvovat nové IVF? Jaká je šance otěhotnění s mým stavem dělohy? Omlouvám se za trošku obsáhlejší zprávu, jen jsem chtěla trošku objasnit situaci. Za odpověď velké díky

Sabina

Dobrý den, paní Sabino,

v první řadě dokončete transfery všech embryí. I nevyšetřených.

Co se týče PGT vyšetření, doporučuji vyšetřovat jen hatchující embrya. Jinak je vyšší riziko, že dojde k poškození vývoje embryí a snižuje se pravděpodobnost uchycení embryí.

prim. MUDr. Pavel Texl