Dobry den,

vela som o Vasom centre pocula a preto by som sa rada spytala na Vas nazor. Mala som dva potraty asi priblizne po roku. Zistili mi imunologicku poruchu. Mala som zvysenu aktivaci NK buniek trofoblastom. Pani doktorka mi predpisala kortikoidy. Je to naozaj bezny a nevyhnutny postup? Nechcem samozrejme nikoho spochybnovat v zlom umysle, len si rada vypocujem viac nazorov. Som inak zdrava a chora takmer nebyvam. okrem tychto nk buniek som ok a partner tiez. Mam k tym kortikoidom trocha respekt. dakujem Vam velmi pekne

Zuzana

Dobrý den, paní Zuzano,

jaká všechna vyšetření máte provedena? Máte i genetiku, fragmentaci DNA u spermií? Jaký je přesný výsledek spermiogramu? Děkuji za doplnění,

Sanatorium Helios CZ

prim. MUDr. Pavel Texl

vedoucí lékař a ředitel sanatoria

Dobry den pan Doktor,

ja mam 38, manzel 34. Prvykrat som otehotnela prirodzene po 4 mesiacoch a druhykrat cca po 9 mesiacoch. Prvykrat plod odisiel sam, ale docistovali ma. Druhykrat sa mu von nechcelo a robili mi revizi. Genetiku mame z jara tohto roku, je tam napisaneKaryotyp 46 XY, normylny muzsky, Karyoptyp 46 XX, normalny zensky. Tu sme odovzdavali vsetko o nasich rodinach, choroby a problemy. Jedna vec bola v zavere napisana – Vzhledem k mojmu veku a anamneze (1x SAB) pri IVF z genetickeho hladiska indikovano preimplantacni geneticke testovani aneuploidii (PGT-A) – Leden 2021 sme mali ureoplazmu, kde mi vysli zvysene NK bunky, ale po antibiotikach sa mi to upravilo. Spermiogram manzel v dubnu 2021 asthenozoospermie – progresivna pohyblivost 29.2 a celkova pohyblivost 37.5. Teraz v zari mal pohyblivost asi cca rovnake vysledku ale mal celkovy pocet iba 22.8 – apoptozu. Ked pozeram spravu, tak robili imunologicky screening, TSH, fT4, anti TPO, PROL, Chlamydie, Mykopl, Ureopl, karyotyp, carrier test, pruchodnost vajcovodov, TBNK, T reg, FSH, LH, E2, AMH. Za tyzden ide este na urologiu, tam neviem co mu budu zistovat. Neviem co je presne to vysetrenie fragmentace DNA spermii. V ktorych tychto vysetreniach by to malo byt? Dakujem S pozdravom

Zuzana

Dobrý den, paní Zuzano,

léčbu kortikoidy v rámci IVF považuji za zbytečnou. Dávky léků, které se užívají, nemohou implantaci ovlivnit. Zde záleží především na funkčnosti placentárních buněk, které produkují vlastní imunosupresi. Pokud embryo tuto funkci má oslabenou, zanikne. Je to stejné, jako byste říkali, že po transplantaci stačí tyto dávky léků k potlačení imunitní reakce těla. A to je transplantát vybírán s 95% kompatibilitou, zatímco embryo má kompatibilitu 50%-0% (polovina materiálu od partnera nebo celé dárcovské embryo). U partnera uvádíte pouze pohyblivost spermií, jaká je morfologie? Fragmentace DNA spermií je test prováděný na spermiích, takže by hodnota byla zřejmě někde u spermiogramu. Pokud nemáte provedeno, určitě by bylo vhodné doplnit. Více zde https://www.sanatoriumhelios.cz/funkcni-testy-spermii/#Test_fragmentace_DNA_spermii

S pozdravem

Sanatorium Helios CZ

prim. MUDr. Pavel Texl

vedoucí lékař a ředitel sanatoria

Scroll to Top