Dobrý den,

mám dotaz na imunologické vyšetření. Je dobré ho dělat před celým procesem IVF (jakože se může při nalezeném a přeléčeném problému zlepšit i kvalita nebo správné oplodnění vajíček a následná životaschopnost embryí? Nebo stačí až před samotným transferem? Dcera se zadařila na první KET z 5 embryí, poté další v 6tt krvácení a konec, další se neuchytilo a teď naposledy 2 embrya transferována obě s AH a těhotenský test byl pozitivní, ale postupem dní slábl a nakonec nic.. Vajíčka byla oplodněna metodou ICSI a z 10 bylo zamraženo vitrifikací právě těch 5 embryí. Předem moc děkuji za Vaši odpověď

Adéla

Dobrý den, paní Adélo,

imunologické vyšetření je určitě vhodné dělat s předstihem, protože pokud je potřeba nasadit léčbu, musí nějakou dobu trvat. To by měl ale řešit imunolog.

Z toho, co popisujete, ale vidím problém spíše v genetickém stavu embryí. Máte vyšetřen karyotyp u Vás i partnera? Kolik je Vám let? Bylo u partnera provedeno vyšetření fragmentace DNA? Jak přesně probíhala stimulace?

Transfer 2 embryí současně nepovažuji za vhodný postup.

S pozdravem

Sanatorium Helios CZ

prim. MUDr. Pavel Texl

vedoucí lékař a ředitel sanatoria

Dobrý den,

mnohokrát děkuji za Vaši odpověď. Karyotyp vyšetřen nemáme. Je mi 31 let, manželovi 35let, embrya byla zamražena, když mi bylo 27 let. U manžela vyšetření fragmentace DNA také neproběhlo.. Tam jenom, že spermiogram byl velice dobrý, jinak se dále nic nevyšetřovalo.. Co se mé stimulace týká, myslím, že to bylo 300j Gonalu( který mi pak snížili na 150j), pak nějaký Orgalutran a myslím, že i Ovitrelle.. Já mám PCOS, stimulace tedy nedopadla nejlépe (kritický stav OHSS, kdy jsem tři týdny ležela na JIP), měla jsem 70 folikulů a odebráno 40 vajíček, z toho 10 nezralých, 20 nechali samovolně se spermiemi, ale ani jedno se neoplodnilo a až z těch 10, které byly oplodněny metodou ICSI, se podařilo 5 embryí.. Dvě embrya jsem nechala zavést kvůli tomu, že byla zamražena společně a z těch pěti byla o něco horší kvality.. Mnohokrát děkuji.

S pozdravem

Adéla

Dobrý den, paní Adélo,

co se týče spermiogramu, můžete mi prosím poslat přesné hodnoty?

Co se týče stimulace, tak ve 27 letech stimulovat dávkou 300 jednotek může jen opravdu “ nejlepší“ centrum a doktor. Proto Vám radím najít si jiné centrum…

Pro opakování stimulace doporučuji dlouhý protokol s Dipherelinem a v současné době Pergoveris cca 112,5 jednotek. Během stimulace je třeba sledovat hladiny FSH, LH a E2 a podle výsledků upravovat dávku léků.

Před začátkem stimulace udělat kompletní odběry krve a kompletní spermiogram včetně dalších zmíněných testů. I zde se může skrývat selhání oplození vajíček klasickou koinkubací. Více zde https://www.sanatoriumhelios.cz/funkcni-testy-spermii/

Pokud máte zájem, bude nejlepší se sejít na konzultaci v mé ambulanci. Je nezávazná a bezplatná, objednat se můžete na tel. čísle 549523258.

S pozdravem

Sanatorium Helios CZ

prim. MUDr. Pavel Texl

vedoucí lékař a ředitel sanatoria

Dobrý den,

moc Vám děkuji za Vaše doporučení. Bohužel spermiogram nemám k dispozici, je uložený u lékaře.. Myslím si, že po třech letech se hodnoty stejně mohly změnit, proto jak říkáte, je určitě zapotřebí udělat odběry krve i spermiogram.. Ale určitě mi říkali, že manžel měl spermiogram velmi dobrý. Moc Vám děkuji, vše si řádně promyslím a případně bych se objednala k Vám na konzultaci, dlouho vím, že mé CAR to udělalo se mnou velmi špatně, byla jsem však ráda, že mám dceru, naštěstí alespoň ona se podařila hned z prvního KETu, čekala jsem však, že ze čtyř zbývajících embryí ji pořídím alespoň jednoho sourozence.. 🙁

S pozdravem

Adéla

Dobrý den, paní Adélo,

po třech letech by bylo určitě vhodné spermiogram zopakovat + doplnit minimálně test fragmentace DNA u spermií.

Pokud byste se chtěli objednat, stačí zavolat koordinátorkám.

Mějte se hezky

Sanatorium Helios CZ

prim. MUDr. Pavel Texl

vedoucí lékař a ředitel sanatoria

Scroll to Top