Dobrý den, pane doktore, chtěla jsem se zeptat.

V minulém roce jsem byla po dvou letech snažení na klinice v Praze. Tam zrovna probíhala klinická studie Rainbow. Stimulovala jsem dlouhý protokol Rekovelle, Gonapeptyl. Po OPU jsem měla odebráno 17 vajíček a oplozeno 12. Po ET jsem užívala Lutinus. Po tomto ET jsem hned otěhotněla . Bohuzel jsem přesně ve 12TT měla ZT a revize.

Poté jsem zbytek zamrazených embryí měla posláno na PGS metodou NGS. Jen tři byly euploidní a pak následně KET.

Bohužel se ani jedno embryjko neuchytilo.

Minuly měsíc jsem byla na IVF na jiné klinice a zkusili jsme opět dlouhý protokol. Stimulovala jsem Pergoveris 225 po sedmi dnech podle UTZ mi byl zvýšen na 300. Prý špatná reakce. Folikulů jsem měla 12. Oplodněných jen 9. Dvě jsem si pátý den -blastocystu nechala zavést 2 embrya a do šestého dne pak vydrželo jen jedno, které bylo opět posláno na genetiku NGS. Bohužel test opět negativní a teď čekám na výsledek toho jednoho embrya.
Je mi 34 let. AMH 2,34 TSH 0,863.

Jediné, co mi našli, jsou protilátky proti štítné žláze 120kU/I beru EUTHYORAX a NK buňky hraniční 17%, beru Methypred. Máme veškeré vyšetření v pořádku. Včetně testu na ureaplazmu, celilakii a podobně. Můj manžel spermiogram v pořádku. Z předešlého manželstvi má dvě děti. Nevím, v čem tedy je problém, když se nedaří zdravému embryu se uhnízdit. Popřípadě co byste doporučil. Moc děkuji za odpověď. Přeji hezký den.

Klára

Dobrý den, paní Kláro,

za prvé, nemám rád „studie“. Zde Vám firma, která nemá velké zkušenosti se stimulací, nařídí, jak máte stimulovat a to v mnoha případech sníží úspěšnost IVF.

Recovelle je rekombinantní FSH bez LH složky. Proto podle mne krok zpět. Chybějící LH může negativně ovlivnit kvalitu vajíček.

Stejně nedoporučuji PGT všech embryí. My vyšetřujeme jen hatchující embrya. Blastocysty po biopsii vykazují nižší úspěšnost transferů. Jiná klinika v Brně udává úspěšnost jimi testovaných embryí (vyšetřují všechna embrya) 48%. My dosahujeme na hatchujících embryích 80%.

Proto říkám, méně je více.

Stejně nedoporučuji pro vás dlouhý protokol, ale krátký. To vidíte už z množství používaných léků (300j FSH).

Metypred je zbytečný a úspěšnost transferů nezvýší. Protilátky poškodí spermii, vajíčko, ale dobré embryo produkuje dostatek imunosupresivních látek, které překonají Váš imunitní systém. A pokud jsou špatné, pak vidíte, že se stejně nechytí a zaniknou.

Pokud budete mít zájem objednejte se do mé ambulance tel.: 549523258

Děkuji za důvěru

Sanatorium Helios CZ

prim. MUDr. Pavel Texl

vedoucí lékař a ředitel sanatoria

Scroll to Top