Vyberte stránku

Dobrý den pane doktore,
Ráda bych se zeptala na Váš názor ohledně vysazení fraxiparinu 0,3 po 12. týdnu těhotenství po IVF. Jsem v 15.týdnu, indikací bylo preventivní nasazení po předešlém spont. abortu s hematomem po 1. transferu. Krev na genetice vyšetřena a vše negativní. Nyní dle doporučení mám fraxiparin ukončit a přejít preventivně na 1 tbl anopyrinu do 34.tt. Upřímně se mi do toho vůbec po pročtení některých odborných názorů nechce a ráda bych se zachovala tak, aby to bylo co nejbezpečnější pro miminko. Anopyrinu se trochu obávám a nevím zda oprávněně. Aplikace fraxiparinu mi nedělá žádné problémy a klidně v ní mohu pokračovat i dále.

Děkuji moc za Váš názor.

Alice

Dobrý den, paní Alice,
ve Vašem případě bych doporučoval řídit se doporučením hematologa. Pokud nejste hematologem sledovaná, pak zajistit vyšetření a sledování přes Vašeho praktického lékaře. Hematolog je plně kompetentní k nastavení antikoagulační léčby během gravidity.    

Preventivní nasazení Fraxiparinu gynekologem (bez jasné indikace) může být někdy alibistickým řešením, zvlášť pokud byl nález hematomu v minulé graviditě (tedy krvácení a Fraxiparin pohotovost ke krvácení naopak zvyšuje). 

Anopyrin 100mg 1x denně u nás používáme u rizikových pacientek z hlediska možného rozvoje preeklampsie – toto riziko se stanoví v rámci I. trimestrálního screeningu.

S pozdravem a přáním hezkého dne
 
Jakub Texl