DISKUZE

Dobrý den pane doktore,
chtěla bych se zeptat, v jaké fázi schvaluje pojišťovna genetické vyšetření embryí? Jsme po 1. IVF cyklu zbyly 2 kvalitní blastocysty, jedna se neuchytila vůbec, následující KET byl úspěšný, ale SP v 8. tt. Do další stimulace bych chtěla jít už s vyšetřenými embryi, potrat mě dost psychicky zdevastoval.
Je mi 25 let, neprůchodný jeden vejcovod, často anovulační cykly, ale PCOS nemám. AMH kolem 7, FSH a LH odpovídají věku. Žádné jiné interní ani imunologické příčiny se u mě nezjistily. Vzhledem k věku jsem byla překvapená poměrně nízkou biologickou kvalitou vajíček, 11 zralých oocytů, 8 embryí, 2 blastocyty 5.den.
Partner má koncentraci normální, ale špatnou formologii, DNA fragmentaci má 24 %. Pohyblivost normální. V IVF jsme zvolili ISCI a MFSS.

Příště již určitě nechci jít do čerstvého ET, myslím, že moje tělo na to bylo přestimulované a sliznice příliš vysoká. V následujícím stimulovaném KETu jsem měla sliznici pouhých 7 mm, nevím jestli to je tím, že špatně reaguji na estrogenové preparáty. Ale často mi sliznice neroste ani v běžném cyklu. Je také možné, že bych měla rezistenci na progesteronové preparáty? I přes maximální dávky Utrogestanu vždy začnu krvácet. Kontroluje se ve Vašem centrum hladiny progesteronu před KET a po pozitivním hCG. Všimla jsem si, že toto často odebírají na reprodukčních klinikách v USA, proč to není vhodné dělat podle Vašeho názoru?

Omlouvám se za složitě konstruovanou zprávu a předem děkuji za odpověď

Alice

Dobrý den, paní Alice,

ve Vašem věku bych čekal po stimulaci jiný výsledek. Jak přesně jste se stimulovala? Na výsledek stimulace a kultivace mohla mít vliv i nevhodně zvolená stimulace. U Vás bych doporučil dlouhý protokol, Diphereline + Menopur/Pergoveris, počáteční dávka 150 jednotek. Poté pravidelné kontroly s odběry krve na FSH, LH a E2 spolu s UTZ kontrolou, min. 5., 8. a 11. den stimulace. Odběr vajíček nejdříve 13., spíše 14. den nebo později podle výsledků.

Při oplození bych místo MFSS volil MACS. Čerstvý transfer je ve Vašem případě určitě nevhodný, vysoké hladiny estrogenů nejsou optimální pro uchycení embrya. U nás preferujeme transfer v přirozeném cyklu jen s podporou Utrogestanu 5 dní před plánovaným KET. Pokud sliznice naroste alespoň 6 mm a má 3 vrstvy, považujeme ji za dostatečnou, v přirozeném cyklu ji málokdy máte o moc vyšší…

U nás kontrolujeme hladinu progesteronu v případě, že je při kontrole před KET vidět dominantní folikul, a pokud je třeba lépe určit, kdy dojde k ovulaci. Pak to podle toho lépe můžeme využít k načasování transferu.

Při plánování PGT u embryí záleží na tom, jak má konkrétní centrum nastavenou smlouvu s konkrétní pojišťovnou. U každé pojišťovny je to jinak, každé centrum to má bohužel také jinak…

S pozdravem

 
 
prim. MUDr. Pavel Texl