DISKUZE

Dobrý den, pane doktore, ráda bych se informovala na možnost soft IVF. Mám za sebou 3 neúspěšné ivf, 5 inseminací, v minulosti jsem řešila i imunologii – zvýšené hodnoty embryotoxických cytokinů CD3-IFNg, CD4-TNF Nasazen medrol cca 9 měsíců užívání bez výsledku. Po doporučení v centru jsem ho úplně vysadila. Žádná příčina nám nebyla stanovená. Tedy oba jsme v pořádku. Já mám ještě leidena, ale pokaždé po ket píchám clexane podle pokynou doktora. Po jednom KET – zamlklý potrat. Mám před sebou poslední KET.  Další klasické IVF už absolvovat odmítám. Je mi 40 a zvažuju možnost soft hlavně ze zdravotních důvodů. Předem děkuji za názor.

Valerie

Dobrý den, paní Valerie,

v první řadě dokončete poslední KET. Teprve potom uvažujte co dál. Já soft protokoly nedoporučuji. Je to způsob stimulace z dob 1984 – 89, kdy nebyly jiné léky než clomifencitrát a pregnyl. Úspěšnost se pohybovala kolem 5-10%. A to se započítávaly i biochemické gravidity.

Kvalita oocytů je výrazně nižší než u klasické stimulace. Bohužel ve Vašem případě se přidává faktor věku, kdy velká část embryí nese genetickou chybu, která je příčinou neúspěchu.

Zvažte místo soft IVF použití darovaných oocytů.

Ale nyní především udělejte, doufám, poslední transfer.

 
prim. MUDr. Pavel Texl