Vyberte stránku

Dobrý den,ráda bych se zeptala.S manželem se snažíme již 2 roky o dítě.Je nám 35 let.Hodnoty hormonů mám E2 97,FHS 9,2,LH 9,8.AMH mi doktor nedělal.Mám PCO,manžel má normospermii.Máme za sebou 3x IUI.1xIVF s PICSI.Stimulace byla Puregonem 7 dní,2 x Orgalutran,Pregnyl 7500 IU,OPU 11.den.Oocytu bylo 12,MII 11 oocytu,fertilizace 0,3.den po PICSI 1 x 1PN,1x3PN.Doktor nám doporučil dát si rok pauzu a pak zkusit znovu IVF PICSI,na polovinu oocytu doporučil dárce.Zatím nemáme za sebou žádné vyšetření,jsme objednaní na genetiku.Jaký další postup by jste doporučil?Máte zkušenosti s TFF?

Ludmila

Dobrý den, paní Ludmilo,

PCO se dnes označuje jako hyperandrogenní syndrom, vhodné by bylo vyšetření testosteronu. Při jeho zvýšení se doporučuje léčba antidiabetiky – Metformin. Současně je velmi snížena pravděpodobnost ovulace. IUI většinou nepomůže.

Problém bude nejspíše v krátké stimulaci. Doporučuji opakovat IVF cyklus s krátkým protokolem, agonistou GnRH Dipheriline a FSH Merional / Eigenorm a simulovat minimálně 11 dní s pravidelnou kontrolu hormonů z krve. Je větší šance zisku zralých kvalitních vajíček.
Pokud je normospermie s normální integritou DNA, pak je PISCI zbytečné, naopak dle našich zkušeností jsou výsledky horší. Pokud nebyla integrita DNA spermií vyšetřena, doporučuji dovyšetřit.

Stimulaci lze opakovat za 3 měsíce. Ve Vašem věku podle statistik vzniká asi 50% geneticky chybných embryí, s rostoucím věkem ženy přibývá i genetických abnormalit u embryí, proto čekat další rok není ideální postup.

Z jednoho cyklu se ale nedá dělat definitivní závěr, navíc stimulace nebyla provedena optimálně. Spermie dárce na část vajíček určitě použít můžete, srovnání v rámci jedné kultivace a stejných vajíček vám může dát více informací, a je to jistě levnější varianta než darovaná vajíčka.
Navíc je stále šance, že získáte i celá “vlastní” embrya. Za neúspěšné oplození po ICSI ale většinou mohou vajíčka.

Pokud budete mít další otázky, rádi Vám je zodpovíme. Můžete se také objednat k nezávazné a bezplatné konzultaci a doplnění vyšetření.

S pozdravem

MUDr. Jakub Texl