DISKUZE

Dobrý den,
Podstupuji svoje 1.IVF. Mám AMH anti- Müllerian hormon 7.14 | | |+ | 2.35-3.47 ng/ml TSH 1.270 | |*| | 0.550-4.780 mU/l FSH 4.5 | | | | – U/l LH 0.61 | | | | – U/l Prolaktin 191 | |*| | 60-620 mU/l Estradiol 126 | | | | – pmol/l

Ve spermiogramu je snížený podíl spermií s normálním tvarem (1,4% oproti normě, která je 4 a více %), osttní parametry jsou v pořádku.
Jako léčba je navržen Puregon – 5dní 100jednotek,na UZ velikost 9mm, pak zvýšení na 125jednotek, 10DC 11-12mm a kolem 25 folikulů v každém vaječníku, 12DC 30folikulu 12mm. Ne každý tak velký. Zvýšení na 175jednotek a přidaný Orgalutran 1x denně ráno. Zítra další UZ a dle toho odběr v neděli nebo v pondělí. Bylo mi řečeno, že už ví, že nebude čerstvý transfer. Je to nejlepší postup?
Děkuji

Patricie

Dobrý den, paní Patricie,

já bych volil jinou stimulaci, ale to teď není podstatné.

Při více než 15 folikulech vždy volíme odložení transferu. Po stimulaci máte vysoké hladiny estradiolu (E2) a progesteronu (P4) a ty způsobují asynchronii mezi endometriem a embryem, což ovlivňuje úspěšnost embryotransferů. Je výhodnější nejlepší embrya kryokonzervovat a přenést do více vnímavého endometria, což vede ke zvýšené úspěšnosti transferů. Dokazují to i naše zkušenosti z posledních 10ti let. Při zavádění strategie “freez all” bylo u nás nejprve přistupováno u pacientek s nadměrnou reakcí ovarií na stimulaci a vysokým estradiolem, postupně se stala standardním postupem a tyto cykly výrazně převažují nad cykly s čerstvými transfery.

Po takové stimulaci by tedy měl čerstvý transfer menší šanci na úspěch, ale kdybyste otěhotněla, tak hCG, které produkuje embryo, dále stimuluje vaječníky, což je v lepším případě nekomfortní, v horším případě to může skončit zdravotními komplikacemi.

S pozdravem

 
 
prim. MUDr. Pavel Texl

 

Dobrý den,

děkuji, dnes jsem byla na UZ, v levém vaječníku mám velikosti kolem 14mm, vpravo už kolem 17mm, sliznice 9mm. Doktorka mi řekla, že by mohl být právě i čerstvý transfer, pokud bude po odběru vše ok.

Mám stále píchat 175 jednotek a orgalutran a v sobotu už jen ráno orgalutran a večer decapeptyl a odběr v úterý v 7:45. Myslíte si, že je vhodné jít na čerstvý, když bude vše ok? Že se to rozhodne v úterý dle ultrazvuku.

Předem děkuji.

 

S pozdravem

Patricie

Dobrý den, paní Patricie,

nepíšete, kolik máte aktuálně folikulů a jaké jsou hodnoty hormonů z krve. Ale pokud jste jich 10. den měla 50, je čerstvý transfer opravdu velmi rizikový.

S pozdravem

 

 
 
prim. MUDr. Pavel Texl

 

Mám jich tam hodně, ale jen pár je větších, přesné číslo nevím. Krev mi nedělali. Mám si říct o krev?

 

Patricie

Dobrý den, paní Patricie,

odběr krve min. 5., 8. a 11. den stimulace na FSH, LH a E2 spolu s UTZ kontrolou je základ monitorování stimulace. Jen tak můžete vědět, jak Vaše vaječníky reagují na stimulaci a podle toho stimulaci řídit tak, aby folikuly rostly co nejrovnoměrněji a bylo získáno dost kvalitních vajíček. Pokud Vám v centru krev neodebírají a výsledky takto nehodnotí, je to stimulace naslepo. Krátký protokol s antagonistou (Orgalutran) patří mezi velmi často používané stimulace, ale je třeba sledovat v průběhu stimulace opakovaně hormony a na základě těchto hodnot určit moment začátku aplikace Orgalutranu. Hrozí zde výrazný pokles LH a tím snížená kvalita vajíček. 

Pokud Vám tedy krev doposud neodebírali, asi ani nechápu, proč by to měli dělat a jak naložit s výsledky. Je třeba sledovat průběžné hodnoty a jejich vývoj + kombinovat s nálezem na UTZ.

Čerstvý transfer bych ale v každém případě odložil.

Hodně štěstí

 
prim. MUDr. Pavel Texl

 

Dobrý den pane primáři Texle, 

obracím se na Vás, protože jsem zhrozená. Dnes jsem byla na odběru a nezískal se ani jeden oocyt. Doktor mi nedokázal sdělit,kde se stala chyba. Nechtěli mi dát ovitrelle, proto jsem si měla píchnout 36 hod dopředu 2 dávky decapeptylu. Vyžádala jsem si kompletní lékařskou zpávu, protože si myslím,že něco zanedbali. Ovitrelle mi nechtěli dát,abych neměla hyperstimulační syndrom. Stimulaci jsem zahájila bez menstruace,protože ani duphaston ji nevyvolal.

Co si o tom prosím všem myslíte?¨

Předem děkuji.

 

S pozdravem

 

Patricie

Dobrý den, paní Patricie,

chápu Vaše rozhořčení. Jak jsem už psal, volil bych jiný stimulační postup, dlouhý protokol Diphereline + Menopur, hlavně pravidelné odběry krve na FSH, LH a E2 během kontrol.

Pokud mám správné informace, už jste objednaní ke mně do ambulance. Bude lepší, když vše probereme osobně.

S pozdravem

Hodně štěstí

 
prim. MUDr. Pavel Texl