Vyberte stránku

Dobrý den, pane doktore, ráda bych se zeptala na Váš názor na PGS v případě, že po stimulaci budu mít jen 1 nebo 2 embria. Mé výsledky horm. profilu nejsou bohužel nějak optimální (FSH 13,9, LH 6,5, AMH 0,61, jinak vše v normě, partner taky v pořádku. Je mi 38,5. PGS máme schváleno na pojištovnu. Kamarádka – embrioložka mi tvrdí, že když bude jen jedno nebo dvě embria a budou “vypadat dobře”, že by PGS nedělala. I tam je prý riziko, že odběr buněk nemusí jinak zdravé embrio přežít. Prosím o Váš odborný názor – doporučil byste při tomto počtu a dle mého HP PGS udělat vždy nebo jen, když by bylo embrií více? A ještě bych se ráda zeptala, jak velké je procento poškození při odebírání buněk u PGS dle Vašeho názoru? Děkuji za odpovědi

Iveta

Dobrý den, paní Iveto,

biopsii buněk embrya provádíme i když je embryo jen jedno. Vše je otázkou zkušenosti embryologa a správného rozhodnutí, zda embryo bioptovat nebo ne. Pokud by hrozilo poškození, pak embrya nebioptujeme a vyšetření se neprovádí. Vždy provádíme biopsii pouze u embryí ve stádiu hatchující blastocysty.

S pozdravem

 

RNDr. Kateřina Wagnerová, vedoucí Laboratoře IVF