DISKUZE

Dobry den, mam za sebou jiz 3ivf s kratkym protokolem a Gonalem od 150-250jedn. Pouze jedno tehotenstvi, potrat v 6tydnu. Vajicek vzdy malo a k oplodneni jen 1-2. Pri 250 jedn.jsem mela 17,ale k oplodneni 0.Je mi 39 a mam pcos. Ted mam podstoupit dlouhy protokol, ale vsude ctu, ze neni vhodny pro pcos a starsi zeny. Mohu se zeptat na vas nazor? Dekuji.

Martina

​Dobrý den, paní Martino,

stimulaci pouze Gonalem považuji za zcela nevhodnou. Je potřeba kombinovat s lékem, který brání předčasné ovulaci (Cetrotide, Orgalutran, Diphereline nebo Decapeptyl). Nevím, zda v průběhu stimulace byly kontrolovány opakovaně hladiny FSH, LH, E2, ale tuším, že ne. Při stimulaci pouze Gonalem (FSH), hrozí výrazný pokles LH a tím je snížena kvalita vajíček.

Dlouhý protokol je pro Vás nevhodný. Ten se používá u mladých žen, je vhodnou prevencí OHSS.

Já bych Vám doporučil stimulaci krátkým protokolem, kombinaci Menopur nebo Pergoveris + Decapeptyl. Vysoká dávka nutně neznamená větší zisk vajíček. Já bych asi začal dávkou 225 jednotek a podle první kontroly 5. den případně dávku upravil, ale neznám výsledky Vašeho hormonálního profilu.

Dále nevím, jaká všechna vyšetření byla u Vás a Vašeho partnera provedena. My u nás před zahájením léčby provádíme následující vyšetření – u ženy hormonální profil včetně hormonů štítné žlázy, AMH, vyšetření reprodukční imunologie včetně autoprotilátek a buněčné imunity, vyloučení některých infekcí (chlamydie, toxoplazma), vyloučení celiakie a endometriózy, PCT, u muže kromě základního spermiogramu také tzv. funkční testy spermií, zejména test fragmentace DNA spermií a test k vyloučení autoprotilátek proti spermiím. U obou partnerů se pak doporučuje genetická poradna a genetické vyšetření (karyotyp). Teprve na základě výsledků stanovujeme vhodný postup.

Pokud máte zájem, objednejte se ke mně do ambulance na nezávaznou a bezplatnou konzultaci. Pak se budete moci lépe rozhodovat o lepším postupu. Myslím si, že ve stávajícím centru moc neví, co dělají…a u Vás hraje roli každý promarněný měsíc…

S pozdravem

prim. MUDr. Pavel Texl