Vyberte stránku

Dobrý den,
chtěla bych se prosím zeptat. Mám 2 roky po spontánním porodu (přirozeně počato), zdravé dítě. Po porodu mi zbylo reziduum placenty v děloze, následovala revize dělohy a 20 měsíců bez menstruace. Pak hysteroskopie a teď mám problémy s enormně nízkou sliznicí. Již více než 3 měsíce navštěvuji CAR lokálně a upřímně 3 lékaři neví,co se mnou. Před stimulací 3-4mm, po stimulaci estrogenem na klinice mi sliznice dosáhne max. 5,6-5,8mm, poté utrogestan na odloučení. Menstruace střední 4-5 dnů. Bohužel mi stále navyšují dávky, už jsme na maximu a efekt vyšší není. S mužem máme veškerá vyšetření plně v pořádku, kromě mé sliznice. Je nějaký jiný způsob než jen estrogen,jak nastimulovat sliznici? Chceme s mužem další dítě,ale bylo nám řečeno, že s touto sliznicí se bez IVF neobejdeme,ale samotné IVF neproběhne,dokud má sliznice nezačne lépe reagovat. Ashermannuv syndrom se nepotvrdil ani nevyvrátil, protože nemocnice při hysteroskopii samotnou histologii dle lékařů odflákla. Je to řešitelné? Děkuji za odpověď.

Ida

Dobrý den, paní Ido,
pokud se nejedná o srůsty v děloze (Ashermannův sy.)  pak se musím zastat lékařů v porodnici. Podle mne neudělali nic špatně. Navíc endometrium pro transfer doporučujeme výšky kolem 6 mm. Podle mne nic nebrání stimulaci a provedení IVF. Uvidíte, jak bude reagovat endometrium na stimulaci.
Spíš nechápu postup lékařů v centru.

S pozdravem

prim. MUDr. Pavel Texl