Dobrý den pane doktore,

máme za sebou nás první IVF cyklus. Vysledky genetických laboratorních vyšetření neprokázaly žádnou odchylku, která by mohla být dávána do souvislosti s naší sterilitou nebo která by zvyšovala riziko výskytu VVV u plodu. Je mi 29 let, po vysazení antikoncepce problémy s pravidelností menstruace.Snaha o početí 2 roky. Spolupráce s IVF centrem 1 rok.

Ke stimulaci byl použit krátky protokol – Bemfola od 2 do 10 dne cyklu (2-3 225j, 4-9 150j, 10 75j.). Odběr vajíček 12 den cyklu. Odebráno 28 vajíček. Do 4 dne se dožilo 9 embyí. Transferována jedna morula údajně v nejvyšší kvalitě. Do 5 dne nebylo možné čekat, jelikož mi bylo sděleno, že v neděli centrum transfery neprovádí. Zamraženo 8 embyí vždy po dvou kusech (bylo nám sděleno, že kvalita 1-,2). Jaký je Vás názor na postup IVF centra a co by příště bylo zapotřebí udělat lépe?

Těhotenství se vyvíjelo dobře – v 6 týdnu potvrzení srdeční akce plodu, také diagnostikován hyperstimulační syndrom II. stupně a předepsány injekce Claxane za 14 dní.

Na kontrole v 8 týdnu plod již srdeční akci neměl – zamlklé těhotenství. Byla jsem odeslána do nemocnice na revizi. Zákrok byl proveden bez komplikací a byla jsem odeslána domů. Po 3 dnech jsem dle doporučení byla na kontrole u svého obvodního gynekologa, který mi sdělil, že dutina děložní nebyla vyčištěna dostatečně a pokud na další k kontrole za 14 dní bude nález totožný, bude zapotřebí udělat další revizi. Další revizi odmítám, mám strach z neplodnosti. Jaké jsou další možnosti odstranění zbytků z dutiny děložní? Nebyla by šetrnější případně nutnosti hysteroskopie?

Děkuji za odpověd a přeji hezký den

Mája

Dobrý den, paní Májo,

centrum, které soboty neděle nepracuje a svému volnu podřizuje výsledky stimulace, bych víckrát nenavštívil. Zvláště ještě pokud mrazí embrya po dvou. Co budete dělat, když se rozmrazí a budou dobrá obě dvě? Nebo s tím vůbec nepočítají, že by se to mohlo stát?

S revizí dělohy počkejte, může jít jen o koagula, která se vyloučí z dělohy sama. Jinak bych revisi opakoval, ale současné s provedením HSK nebo minimálně UTZ kontrola po zákroku je na místě. 

S pozdravem

Sanatorium Helios CZ

prim. MUDr. Pavel Texl

vedoucí lékař a ředitel sanatoria

 

Scroll to Top