Vyberte stránku

Dobrý den pane doktore,

S manželem se snažíme o miminko již 3 roky, u minulého gynekologa jsem prošla stimulací clostilbegytem a užívání utrogestanu, kontrolu ovulace až po hormonální profil. To vše zhruba 2 roky zpět. Loni na podzim došlo k výpadku menstruace, zjištěna cysta – doporučena laparoskopie pro odstranění, současně rovnou s chromopertubací. Zákrok proveden letos v lednu- vše na prosto v pořádku, včetně průchodnosti. Letos v březnu nabrán hormonální profil bez AMH, výsledek FSH 13,8.Od dubna navštěvuji CARE v Ostravě, máme za sebou 3 x IUI( manželovi spermie naprosto v pořádku, u mě 06/18 provedena hysteroskopie a odběr sliznice – 2x ze 4 kontrol ovulace nebyla patrná tripple line, hysteroskopie v pořádku). Minulý týden před dalším IUI a po výsledcích hystero jsem se lékařky v centru ptala, co nyní zda budeme brát imunologii nebo něco jiného. Řekla, že vzhledem k tomu že ostatní výsledky jsou v pořádku, není to potřeba. Nakonec i přestože tvrdila, že není potřeba vzhledem k tomu, že ovulace probíhá normálně, nabrala krev na AMH. Včera jsem se dozvěděla výsledek 0,14.

Můj dotaz zní co teď? Dr. tvrdila, že nejlepší variantou v tomto případě je pokračovat v IUI, a že žádné hormony ani léky na podporu nejsou potřeba, stačí koupit inofolic.

Já se v tomhle všem nevyznám a ráda bych věděla, zda nějaká šance na vlastní dítě ať už přirozenou cestou či pomocí IUI v tomto případě je. 
Velice děkuji za Vaši odpověď

Eva

Dobrý den,
chybí mi zásadní informace a to je Váš věk. Hodnota AMH 0,14 je opravdu nízká, hladina FSH 13,8 je vyšší – tedy výsledky odpovídají tomu, že zásoba vajíček se blíží vyčerpání.Šance na spontánní graviditu je spíše nízká. Doporučuji neztrácet čas a provést důkladné vstupní vyšetření u Vás i manžela v dobrém CAR.

Čím více vyšetření proběhne před zahájením jakékoliv léčby, tím lépe je možné doporučit vhodný postup.

U nás provádíme standardně:  u ženy hormonální profil včetně hormonů štítné žlázy, AMH, vyšetření reprodukční imunologie včetně autoprotilátek a buněčné imunity, vyloučení některých infekcí (chlamydie, toxoplazma), vyloučení celiakie a endometriózy, PCT, u muže kromě základního spermiogramu také tzv. funkční testy spermií, zejména test fragmentace DNA spermií a test k vyloučení autoprotilátek proti spermiím. U obou partnerů se pak doporučuje genetická poradna a genetické vyšetření (karyotyp).

Pokud tedy nebyla některá z vyšetření provedena, doporučuji doplnit.

S pozdravem

MUDr. Jakub Texl

Dobrý den pane primáři,

velice děkuji za odpověď.
Můj věk je 30 , manžel má 33 let. CAR již navštěvujeme v Ostravě, bohužel mi přijde, že nic dalšího řešit nemají v plánu ani doporučit postup. 
Manžel má jen klasický spermiogram za sebou, já hormonální profil + AMH, jsem chudokrevná tudíž mám také ze strany hematologie odebránu krev na štítnou žlázu i celiakii vše v pořádku, testy na chlamídie proběhli bez nálezu, našla se ureaplasma parvum ( přelečena antibiotiky neúspěšně, poté podáván macmiror), hysteroskopie a chromopertubace také v pořádku. Před posledním IUI minulý týden sliznice 8,4 , folkul 19 mm. 
Mohu se zeptat co byste v tomto případě doporučil případně co si mám vyžádat nebo máme změnit CAR? 

Eva

Dobrý den, paní Evo,

ve věku 30 let by mělo být AMH vyšší než 1 (čím více tím lépe) a FSH by měl být na začátku cyklu nižší než 10 IU/l (bývá kolem 5-7). Vaše hodnoty bývají běžné u žen o 5-10 let starších a opravdu naznačují blížící se předčasné ovariální selhání. Doporučovali bychom zvažovat cyklus IVF, kde máte zatím šanci získat vlastní vajíčka a otěhotnět.

U manžela bychom doplnili test integrity DNA spermií – toto vyšetření je nezávislé na hodnotách základního spermiogramu. U Vás bychom doplnili právě vyšetření celkové buněčné a protilátkové imunity a reprodukční imunologie. U obou partnerů by mělo proběhnout genetické vyšetření a konzultace se specialistou.

Pokračovat v IUI vzhledem k hormonálním hladinám spíše nedoporučuji. Před IUI by měl být proveden minimálně tzv. postkoitální test (vyšetření propustnosti děložního hrdla pro spermie, provádí se vyšetřením hlenu z čípku děložního 12 hodin po pohlavním styku) – pokud je hrdlo pro spermie propustné, pak IUI nijak nezvýší pravděpodobnost otěhotnění oproti pohlavnímu styku.

Můžeme Vám nabídnout konzultaci, doplnění uvedených vyšetření a léčbu v našem centru

S pozdravem a přáním hezkého dne

MUDr. Jakub Texl