Vyberte stránku
Dobrý den pane doktore,
Ráda bych požádala o Váš názor na postup mojí léčby. Je mi 44 let, od začátku letošního roku navštěvuji CAR. Dva cykly stimulované Clostilbegytem přirozené početí nepřinesly. Následoval třetí cyklus kdy vznikla 8cm velká cysta – nasazena léčba B1 Tiaminem, z nějž jsem, byť nealergik, dostala obrovskou alergickou reakci, po vysazení na měsíc předepsána antikoncepce Logest pro úplné vstřebání residua další cysty. Následně Clostilbegyt, Menopur, Ovitrelle – na UZ 5 folikulů, OPU 3 z nich, 1 vajíčko, které se nepodařilo oplodnit. Další cyklus minimální stimulace (pouze Ovitrelle) OPU 1 folikul – 1 vajíčko. Oplodněno, ET 4. den 8 buněčné embryo. Bohužel se neuhnízdilo – 3 dny špinění v termínu MS, pak standardní MS, test z krve negativní. Do této doby cykly dlouhodobě 28 dní, ovulace pravidelná kolem 16DC. Na moji žádost další stimulace minimální (pouze Ovitrelle). Kontrola 11DC – 19mm folikul, k OPU 13 DC nedošlo – folikul praskl předčasně. Poslední cyklus začal již po 23 dnech, UZ 8DC 13mm folikul, nasazen Estrofem (sliznice 4mm), 10DC kontrolní UZ – folikul již neprokázán, ani jeho zbytky, pouze volná tekutina v břišní dutině. Doporučeno: vysadit Estrofem, nasadit Utrogestan 1-0-1 na 10 dní, dostavit se na UZ 2DC a plánovaná stimulace k NIVF pomocí Femara 1-1-1 (2-6DC) a Orgalutranem od 6DC. Zároveň návštěva u obvodního gynekologa pro podezření na lehkou bakteriální infekci – nasazen Framykoin čípky. Bazální teplota 10DC 36.2, 11DC 36.1, tj. nestoupla i přes očividnou nepřítomnost folikulu z čehož usuzuji, že k ovulaci nejspíš nedošlo (teplota v luteální fázi 36,5-36.8). Prosím Vás o názor, zda-li byste volil obdobný postup další léčby a také o vysvětlení, zda-li mohlo k resorpci folikulu dojít vlivem rozkolísané hormonální hladiny (jinak jsem plně zdráva, medikaci se snažím celý život vyhýbat) či je zkrácení cyklu a následný problém s předčasným prasknutím folikulu možno přičíst mému věku, příp. poševní infekci.
Děkuji moc předem

Petra

Dobrý den, paní Petro,

Váš hlavní problém je věk. 44 let je věk, kdy je kvalita vajíček již velmi nízká a vzniká většina embryí s genetickou abnormalitou (ve 40 letech 80%, dále toto procento dál narůstá s věkem), která vede k zástavě vývoje embrya a neúspěchu. 

Určitě nedoporučuji nestimulované cykly, pravděpodobnost odběru kvalitního vajíčka je minimální. 

Je před Vámi zásadní rozhodnutí:

1. Chci mít s velkou pravděpodobností dítě, pak uvažujte o darovaných vajíčkách. 

2. Chci mít dítě, jen pokud se použije moje vajíčko. Pak pokračujte ve stimulacích a pokusech o odběr vajíček, ale pravděpodobnost úspěchu je velmi malá. Doporučuji ale určitě jiný typ stimulace.

S pozdravem

prim. MUDr. Pavel Texl

 

Dobrý den pane primaři,

Děkuji moc za Váš názor. Znamená to tedy, že pokud chci vlastní dítě, mám hodit za hlavu veškeré snahy o co nejpřirozenější přístup, vydržet jakékoliv dávky medikace s jediným cílem se dobrat geneticky vlastního potomka? A jaký jiný typ stimulace byste doporučoval? Plné IVF?

Petra

Dobrý den, paní Petro,

určitě bych opustil postupy, které se užívaly před 30 lety, např. stimulace antiestrogenem Clostilbegytem. Mají velmi malou úspěšnost a u nás je nepoužíváme vůbec. Navíc u Vás hraje roli každý měsíc, takže na podobné experimentování nemáte příliš čas.

Pokud se chcete stimulovat, pak doporučuji krátký protokol, kombinace Diphereline + Menopur. To, co je ale nejdůležitější – pravidelné kontroly reakce vaječníků, tedy min. 5., 8. 11. den odběr krve na FSH, LH a E2 + UTZ. Podle výsledku řídit stimulaci – zvýšit/snížit dávku, prodloužit stimulaci, apod. Bez těchto kontrol dobře a efektivně stimulovat nelze.

S pozdravem

prim. MUDr. Pavel Texl

 

Mockrát děkuji pane primáři. Bohužel jsem laik a spoléhám na to, že v CARu, který navštěvuji jsou odborníci, kteří jdou s dobou. Vzhledem k nezanedbatelným finančních částkám, které jim tam jako sapoplátkyně nechávám je s podivem, že tomu tak není. Vyžádám si tedy minimálně řízení medikace krevními testy, doufám, že na to klinika přistoupí. Jezdit do Brna z Prahy je pro mě bohužel nereálné.

Hodně úspěchů ve Vaší práci

S pozdravem

Petra