Dobry den,

rada bych se zeptala na Vase doporuceni. Od 15let cca 10let jsem brala HA, nikdy pred tim jsem nemenstruovala (bohuzel lekarce to neprislo divne a resila to takto). Po vysazeni HA se menstruace dostavila pouze po utrogestanu, trvalo to s prestavkami 2roky. Samovolne nemenstruuji, ani neovuluji. Chceme dite. 3x stimulace Clostylbegytem, z toho 1x neuspesne IUI, pri tretim cyklu folikuly nenarostly. Nyni stimulace pro IVF, Pergoveris 3x 100, nasledne 150 + cetrotide. 10. den cyklu sliznice 10mm (tu chvali pri stimulaci vzdycky), folikuly cca 5 v rozmezi 14-18mm, dalsi do 12mm. Planuje se odber, avsak bez transferu pro zvysene riziko hyperstim. ovar. syndromu. Na UTZ vice malych folikulu, pocet nerekli. Krome vecerni unavy snasim stimulaci dobre, nepribiram, bricho se nenafukuje, zadne bolesti, jen obcasne tlaky, ale minimalne. Co byste doporucili? pripadne i v dalsim lecebnem cyklu? dekuji za odpoved

Eva

Dobrý den, paní Evo,

první, co mne napadá při přečtení Vaší zprávy, je doporučení změnit IVF centrum. 

Za druhé neznám výsledek spermiogramu, co při něm vyšetřili, co vyšetřovali u Vás. Máte provedeno genetické vyšetření?

S pozdravem

Sanatorium Helios CZ

prim. MUDr. Pavel Texl

vedoucí lékař a ředitel sanatoria

Dobry den,

velmi dekuji za rychlou reakci, moc si toho vazim.

Geneticke vysetreni provedli u obou se zaverem vse OK, v poradku. Me vysetreni stitne zlazy v poradku. Dle hormonalniho profilu z krve, kdyz jsem neuzivala zadnou stimulaci, chybel mi progesteron.

Manzel se od puberty leci s hyperthyreozou (snad se to tak jmenuje, uziva Letrox). Vysledky spermiogramu podprumerne, dle zaveru OAT, ale ne zase takova hruza, ze by nemel zadne. Nyni jiz 2 mesice uziva Folandrol a kotvicnik, kontrolni ale nemame. Puvodni vysledky mohu zaslat.

Zajimalo by me, na zaklade ceho Vas napadlo jako prvni zmenit CAR, co povazujete za nevhodny postup? abych vedela, ceho se vyvarovat nebo co konzultovat pri zmene.

Odber se planuje na zacatku tydne, metodou ICSI, plus jsme se rozhodli pro microfluidni cip a prodlouzeniu kultivaci. Mozna doplnim jeste vek, nas obou 29.

Dekuji 🙂

Eva

Dobrý den, paní Evo,

píšete, že jste nikdy neměla menses, brala jste antiko a nikdo nevyšetřoval příčinu.  Bez přesných hodnot FSH, LH,  AMH, TST vám neporadím. Stejně jako u spermiogramu. Musím znát koncentraci, pohyb, morfologii, test integrity DNA, autoprotilátky a TW. Dále vyloučit celiakii, chlamydii trachomatis, Ca 125, protilátky na spermie, oocyt, zonu pellucidu, placentu . Nestačí mi vše OK. 

Během stimulace je třeba sledovat hladiny FSH, LH, E2 opakovanými odběry krve. Stimulace s antagonisty často vede k výraznému poklesu hladiny LH. Většina center to to neprovádí a i začátek podávání Cetrotide neřídí podle hladiny LH, ale paušálně od „některého“ dne cyklu.

Zpracování spermií technikou MACS, ICSI, PICSI,… se indikuje podle výsledku spermiogramu, ne podle přání pacientů. „Čipy“ pro přípravu spermií také nejsou optimální pro každého. Fungují jen u dobře pohyblivých spermií. Prodloužená kultivace je standard a centra provádějící transfery po třídenní kultivaci nepovažuji za kvalitní. 

Pro shrnutí. Nejdříve vše vyšetřit. Na základě těchto vyšetření stanovit postup léčby. A následně můžete začít s léčbou.

A vy jste ještě neskončili bod jedna – vyšetření. 

S pozdravem

Sanatorium Helios CZ

prim. MUDr. Pavel Texl

vedoucí lékař a ředitel sanatoria

Scroll to Top