DISKUZE

Dobrý den, mám na Vás prosbu ohledně dalšího postupu léčby. Půl roku jsme se s přítelem (teď už manželem) snažili o dítě, ale díky mojí chybějící menstruaci a i ovulaci beznadějně. Poté cca půl roku léčba pomocí agolutinu na vyvolání menses, na kterou jsem reagovala až po dvojité dávce a hormonů utrogestanu a clostilbegytu, taktéž bez výsledků. Poté odeslání do CAR, tak zjištěna u mě porucha hypofýzy a tedy nízká produkce hormonů LH a FSH.

Manžel spermiogram: 75 mil/ml, 80 % pohyb, 85 % patol. forem, po zpracování 14 mil/ml, 86 % pohyb. Doporučeno rovnou IVF, že IUI v našem případě je bezpředmětné. Byl udělám horm. profil, pak zjištění dalších nemocí jako je štítná žláza, celiakie aj. vše vyloučeno, genetika, karyotyp. Poté byl v roce 2016 zvolen krátký protokol tj. Gonal F v dávce 1575 jednotek, denně 150 j, Luveris 75 j, Cetrotide 0,25 mg, ovitrelle celková dávka 2250 IU gonadotropinů, počet získaných oocytů byl 9, oplozeno PICSI/MACS 7, počet oplozených pouze 4, po pětidenní kultivaci zbylo pouze 1 embryo, které se nechalo geneticky vyšetřit a bylo v pořádku. Poté byl proveden za cca měsíc kryoembryotranfer, lepila jsem 2 náplasti climara á čtyři dny a 5 dní před transferem byl nasazen utrogestan. Transfer byl úspěšný a až do 12 tt jsem climaru i utrogestan brala. Těhotentví bez problémů, porod trochu těžší přirozenou cestou a vexem.

Loni jsme se domluvili na dalším postupu a pokusu o druhé dítě. Museli jsme absolvovat další IVF, tentokrát vyšší dávky Gonalu v dávce 2250 jednotek, 225 jedn, aby bylo více vajíček, Cetrotide, ovitrelle, celková dávka FSH 2250 IU, spermiogram o něco lepší po zpracování 11 mil/ml 91 % pohyb, ovšem 94 pat. forem, poté získáno 20 oocytů, počet oplozených PICSI/MACS 10 a ICSI/MACS 6, oplodnilo se jich 11 a z toho pouze ve stadiu blastocysty 5, byla opět provedena PDG u těchto 5 embryí, z nichž bylo v pořádku 3 a jedno s mazaikou. Další měsíc naplánován KET se stimulací opět climara 2 náplasti á 4 dny a utrogestan 5 dnů od provedeného transferu a šestý den transfer, bohužel druhý den, horečka, nevolnost a embryo se nechytlo. Následující měsíc opět kryoembryotransfer se stejnou přípravou, který vyšel, ale bohužel 16-tý den se dostavila menstruace. Na ultrazvuku nic vidět nebylo. Nebyla nutná revize. Poté udělána imunologie šest týdnů od potratu, kde se zjistilo menší množství železa, nasazen na měsíc tardyferon, jinak vše v pořádku.

Po třech měsících nastala další stimulace na poslední kryoembryotransfer, jelikož 4. embryo nám nebylo doporučeno z genetického hlediska, když má mozaiku. KET opět úspěšný, na ultrazvuku váček, ale 17. den od transferu krvácení, dle ultrazvuku vše v pořádku, o tři dny později se objevilo i embryo ve váčku a poté nastala menstruace (Celé dva týdny jsem byla v klidovém režimu a kromě malých procházek většinou doma s dítětem) a i přes snahu lékařů v nemocnici a ležení, kteří mi podávali kromě zavedené medikace utrogestanu a climary i ascorutin a dycinone, bohužel za dva dny plod odešel, tentokrát provedena revize, i když jsem říkala že po vysazení utrogestanu začnu stejně krvácet byla navrhnuta revize, že bych stejně dřív nebo později musela.

A moje otázka zní, co můžeme před dalším IVF podstoupit (IUI ani min. stimulace u nás nemá smysl) a kdy budeme moci jít na další pokus, jelikož jsem po fyzické stránce naprosto v pořádku a revize byla jen maličká, dle mudr v nemocnici můžeme prý začít klidně hned po menses (jelikož zákrok byl nepatrný), ale ten stejně už nedostanu. Asi nebude problém v uhnízdění, ale k udržení, u prvního transferu z druhého IVF byla nejspíše vinou viroza, den předtím mi nebylo moc dobře, ale nechápu proč další dva transfery byly neúspěšné, když máme embrya geneticky vyšetřena a vždy v šestém týdnu konec. Na stimulaci reaguji dle mudr. v CAR hezky, sliznice v době transferu vždy 11 až 12 – 13, stejně jako u prvního IVF, které vyšlo. Existuje něco co by šlo i podpořit (např. výživa dělohy, injekce), aby se těhotenství udrželo? Byla jsem i na akupunktuře před transferem. Už vážně nevím co víc podstoupit, jelikož nás to stálo již mnoho peněz a chceme mít alespoň nějakou naději než půjdeme do dalšího postupu IVF. Je mi necelých 31 let, manžel 36. Myslíte, že by byla vhodná Mojžíšova metoda. Bála jsem se, jestli třeba může neúspěch být v těžkém porodu, ale dle mudr. co dělala revizi je prý děloha v pořádku. Děkuji za brzkou odpověď a věřím, že mi snad pomůžete.

S pozdravem a přáním hezkého dne, 

Andrea

Dobrý den, paní Andreo,

asi bych se tu držel pravidla “méně je více”. Některé manipulace s vajíčky, spermiemi i embryi mohou úspěšnost IVF cyklu snižovat. Proto se snažíme dělat jen to nejnutnější. Nevím, proč byla užita technika ICSI a už vůbec nechápu PICSI. Pokud je spermiogram tak dobrý, jak píšete. Stejně tak PGT vyšetření. Doporučuji k vyšetření jen hatchující blastocysty. Z vaší zprávy vyplývá, že byla bioptována všechna embrya a dá se tedy úspěšně předpokládat, že byla bioptována i nižší vývojová stádia blastocysty. Máte sice potvrzení, že embryo bylo v pořádku, ale snižujete jejich růstový potenciál.
Úspěšnost embrya závisí především na jeho kvalitě. Dobré embryo se chytí i ve vejcovodu, kde není žádné endometrium. Zopakujte kompletní spermiogram včetně testu integrity DNA spermií, TW a IBT. A pak co nejjednodušší IVF třeba jen klasickou koinkubaci gamet a transfer bez PGT. Sliznice více než 11 mm není vhodná pro transfer.

Nemyslete si, že jsem proti PGT, ale jsem pro jeho užití za přísných pravidel, které vedou k více jak 80% úspěšnosti transferů. Špatně indikované PGT může být jedním z důvodů neúspěchu.

S pozdravem

 prim. MUDr. Pavel Texl