DISKUZE

Vážený pane primáři,
dovoluji se obrátit se na Vás s prosbou o Váš názor.
Podstupujeme s partnerem (já 39, on 62) první IVF. Moje AMH 0,91, jsem dosud bezdětná,
partner děti má. Veškeré nám provedené testy, imunologie, vč. genetiky páru
jsou v normách, spermiogram velmi dobrý. Byla mi při utz objevena endometrióza na levém vaječníku. Stimulace proběhla Menopurem (300, 250, 225 J, celkem 10 dní) + Synarel (3×1). Při OPU odebraných 5 folikulů, jeden prázdný, jedno vajíčko nezralé, tedy 3 zralá vajíčka, oplozena ICSI 3. Třetí den embryonálního vývoje dvě zastavila růst, jedno pátý den ve stadiu
hatchující blastocysty bylo vitrifikováno, přičemž mu v tento den byl odebrán vzorek na PGS, nyní čekáme na výsledek.
Ráda bych znala Váš názor, pokud bude embryo po PGS vhodné k transferu,doporučil byste mi před KET vzhledem k utz nálezu endometriózy pro větší jistotu absolvovat hysteroskopii a vyšetření průchodnosti vejcovodů (pomocí neinvazivní metody hyfosy)? To s ohledem na to, že mi dosud žádné takto podrobné vyšetření provedeno nikdy nebylo, nález ložiska endometriózy byl
náhodný až v rámci IVF a nechci riskovat jediné zdravé embryo, tím spíš s ohledem na můj věk a nízké AMH.
Dále mne zajímá, zda byste volil v mém věku s ohledem na možné kolísání hormonální hladiny transfer embrya v hormonálně řízeném cyklu (Estrahexal,Utrogestan, Clexane), či v nativu? Je podle Vašeho názoru Stacyl 100 mg/den vhodný pro lepší tvorbu placenty apod.?
Pro případné další IVF – může být stimulace jinými léky, podle Vašeho názoru, vhodnější z hlediska kvality vajíček? Embryolog vyhodnotil vajíčka s ohledem na jejich brzký zastavený růst jako nekvalitní a zatím se bráním dárcovskému programu. Doufám však, že embryo bude označeno jako vhodné ke KET a že z provedeného IVF otěhotním.
Děkuji Vám za Vaši odpověď a přeji hezký den! 

Miriam

Dobrý den, paní Miriam,
pokud není na UTZ obraze podezření na polyp v dutině děložní, pak HSK a obzvláště LSK pokládám za zbytečné. Transfer preferuji v přirozeném cyklu a až pokud by endometrium nerostlo na požadovaných 6 mm, podpořil bych jeho vývoj estrogeny.
Stacyl je kyselina acetylsalicylová, která se doporučuje u žen se zvýšeným rizikem embolií. Ale vlastní pravděpodobnost úspěchu také nezvyšuje.
Stimulaci doporučuji Menopur a Synarel bych nahradil inj. formou. Např. Diphereline. Během stimulace je třeba ale kontrolovat FSH, LH, E2 a UTZ. Doporučuji 5., 8., a 11. den stimulace.
Jen tak zvýšíte pravděpodobnost odběru zralých vajíček

S pozdravem

prim. MUDr. Pavel Texl