Vyberte stránku

Dobrý den,

vím, že je předčasné předbíhat, ale přesto položím dotaz. Podstupuji první IVF. V létě mi bude 40 let. Hormonální profil v normě, bohužel z hlavy vím jen snížené AMH loni 1,89, letos v březnu před stimulací lehce přes 2. Bohužel první přirozené těhotenství přišlo až v mých 38 (skončilo revizí 7tt), druhé v 39 letech (loni skončilo začátkem listopadu spont.potratem v 10tt). Mám 5% mozaiku Turner.syndrom, což dle slov genetika není žádné drama, ale vzhledem k okolnostem (věk a dva potraty) doporučeno IVF s PGS. Měla jsem krátký protokol, Gonal, Luveris, Cetrotide. Poměrně vysoké dávky Gonalu (v rozmezí od 250 do 350), folikuly rostly pomaleji. Dávky byly různě měněny dle UZ. Kontroly byly tři během stimulace – jen UZ, ta trvala 10 dní, odběr byl třináctý den. Luveris jsem připichovala od pátého dne stimulace, od šestého pak Cetrotide. Nakonec odsáto 9 folikulů, 6 vajíček, 6 zralých, 6 oplodněno ICSI, vše vypadalo velmi dobře. Do 3 dne kultivace všechna krásná, 4 den kultivace 3 začala zpomalovat. 5. den volali, že 3 jsou téměř jistě špatná, 3 lepší. 6. den ráno přišel šok, protože kultivaci nakonec přežilo jedno vhodné k PGS. Teď čekám na výsledky, které budou cca za 3 týdny. Vím, že je to “sázka do loterie” a pomalu se smiřuji, že k trasferu spíš nedojde s jedním embryem a po těch potratech. Pokud se ukáže být špatné, je ještě naděje na těhotenství s vlastními vajíčky? Když z 6 třídenních krásných embryí došlo k PGS jen jedno? Máme uvažovat o dárcovství?

Děkuji za váš čas a rady

Linda

Dobrý den, paní Lindo,
výsledek, který uvádíte, je ve Vašem věku, bohužel normální. Embrya nesou větší množství genetických chyb (ve 40 letech se udává až 80% embryí geneticky chybných) a ta se přestávají vyvíjet – někdy je to vidět už v laboratoři, někdy až po transferu, kdy žena neotěhotní nebo se embryo přestane vyvíjet.
To, co bychom ale udělali jinak, by byla stimulace. Volili bychom jiné stimulační preparáty (Menopur, Diphereline) a co je nejdůležitější – během stimulace odebírali i krev na FSH, LH a E2 v kombinaci s UTZ. Stimulace by měla trvat min. 11 dní, u starších pacientek máme tu zkušenost, že je třeba stimulovat i déle (podle reakce vaječníků – to nám zase řeknou odběry krve).
Určitě počkejte na výsledek. Šance, že bude embryo geneticky v pořádku a těhotenství bude prosperovat, jistě je. Pokud by se nepovedlo, můžete zkusit ještě další (jinou) stimulaci. Bylo by ale vhodné doplnit všechna potřebná vyšetření u Vás a Vašeho partnera, i ta by mohla částečně ovlivnit výsledek. 5% mozaika rozhodně může být klinicky významná, jakákoliv chyba v genomu může ovlivnit šanci na otěhotnění a úspěšné těhotenství. Navíc byla vyšetřena Vaše krev, nález ve vajíčkách může být odlišný (i horší), proto je PGT určitě na místě.

Budu Vám držet palce, aby se povedlo. V opačném případě Vám nabízíme nezávaznou a bezplatnou konzultaci v ambulanci pana primáře Texla.

S pozdravem

 
MUDr. Jakub Texl