Vyberte stránku

Dobrý den pane doktore,
mám za sebou 2 neúspěsné kety a 1 neúspěšný ET. Nyní nám zbývá jako možnost už jen poslední KET. Máme zamražená 2 embrya. Bohužel společně. Vím, že doporučujete transférovat jen jedno. Chci se proto zeptat, zda druhé embryo nechat zlikvidovat (je to náše poslední IVF hrazené poj.) nebo můžeme druhé embryo nechat znovu zamrazit? Bohužel v centru kam docházíme mrazí po dvou a nebylo mi to sděleno, jinak bych si nechala embrya zamrazit po jednom. A ještě mám jednu otázku. Myslíte si, že když mám za sebou 3 neúspěšné transféry můžu mít problém s imunitou vůči embryu? Že mé tělo může embryo “zabíjet”? Vyšetření imunity nám dělali klasické. Mě i partnerovi. Ale myslím, že to nebylo vyšetření jak mé tělo reaguje na vložení embrya a zda se proti němu nebrání. Nebo myslíte, že když mám z předchozího vztahu dítě přirozeně počaté, tak mé tělo se proti embryu nebrání. Nevím, zda je ta imunita proti embryu daná nebo může přijít až později klidně i po přirozeném početí. Doporučil by jste mi tedy po neúspěšných transférech i vyšetření této imunity? Děkuji vám moc za odpověď a přeji vám hezký den.

 Linda

Dobrý den, paní Lindo,
doporučuji po rozmrazení obou embryí vybrat to “lepší” a to nechat transferovat. Pokud by i druhé embryo bylo dobré kvality, pak si jej nechte znovu zmrazit pro příští KET. Např. v našem centru přežívá mražení 98% embryí, s opakovaným mražením také není problém V případě, že by nebylo embryo vhodné k transferu, pak je lépe je zlikvidovat a určitě netransferovat obě současně.

Na raná vývojová stadia má vliv tzv. buněčná imunita, především zvýšená aktivita tzv. NK buněk. Většinou se uplatní především při přirozeném početí. Při IVF záleží velmi na kvalitě embrya. Léky na tlumení imunity nejsou ve většině případů potřeba.

Držím palce

MUDr. Jakub Texl