Vyberte stránku

Dobrý den pane doktore,
je mi 28 a po 9 letech jsem vysadila HA z důvodu otěhotnění. První menses po vysazení byla v termínu, ale pak jsem téměř rok menses neměla, navštívila jsem CAR, protože moje gynekoložka pořád vyčkávala jestli se menses sama nevrátí. V CAR mi zjistili syndrom PCO (nemám žádné příznaky), jen hodnotu AMH 24, užívala 3-8 den cyklu clostylbegyt 1 tbl ráno, ale na UTZ byly folikuly do 10mm, takže k IUI nedošlo. Paní doktorka mi navrhla buď zkusit jestě zvýšit dávku na 1 tbl ráno a 1 tbl večer a nebo rovnou IVF, tak jsem Vás chtěla poprosit o Váš názor. Jinak manžel má spermiogram v pořádku, já se léčím pouze ze štítnou žlázou. Děkuji za odpověď

Martina

Dobrý den, paní Martino,
především je chybný postup “čekání na menses” skoro rok po vysazení antikoncepce. Již po 2-3 měsících je vhodné cyklus navodit pomocí gestagenů. Pokud je podezření na PCO, v dnešní době se již ujal termín hyperandrogenní syndrom (HAS), je vhodné hned ze začátku provést vyšetření hladiny testosteronu, poměru FSH a LH a provést odběr glykémie nalačno. Podstata syndromu je metabolická a UZ nález na vaječnících je jen následek poruchy. Pokud se laboratorně HAS potvrdí, pak se doporučuje podávat i Inositol. V některých případech lze gestageny cyklus navodit, a pak je možno otěhotnět i bez asistované reprodukce. Doporučená doba je 6-12 měsíců u žen do 35 let.

Léčba Clostilbegytem může být u HAS poměrně nebezpečná z hlediska vysoké pravděpodobnosti vzniku vícečetného těhotenství, což považujeme za velmi rizikové. Vám bych tento postup nedoporučil.

Určitě nyní doporučuji doplnit aktuální vyšetření štítné žlázy a její adekvátní sledování / léčbu endokrinologem, dále vyšetření hematologické, vyloučení celiakie, endometriózy, již zmíněné cukrovky a poruch glukózové tolerance, autoimunitních onemocnění, vyšetření reprodukční imunologie, buněčné imunity a infekcí – chlamydie, toxoplasmozy. U partnera SPG rozšířit o funkční testy – především test integrity DNA spermií. U obou partnerů je vhodné genetické vyšetření.

Pokud budou všechny výsledky normální, lze uvažovat o postupu s gestageny a progesteronem na 6 měsíců, za předpokladu že menses budou pravidelné. Pokud nebude úspěch nebo bude jednoznačná indikace k IVF na základě výsledků výše doporučených vyšetření, pak volte ihned IVF cyklus. Vyberte si však dobré centrum.

S pozdravem

MUDr. Jakub Texl